Κυριακή 24 Απριλίου 2011

Ο Βιεϊρίνια και τα σενάρια πώλησής του



Το τελευταίο διάστημα ο Αντελίνο Βιεϊρίνια είναι ο πλέον περιζήτητος ανάμεσα στους παίκτες του ΠΑΟΚ. Οι δημοσιογράφοι τον πολιορκούν για μια συνέντευξη, όχι απλώς και μόνο επειδή είναι το πιο λαμπερό αστέρι στον ουρανό της Τούμπας.


Του Γιώργου Μπούζου
 
Θέλουν να του αποσπάσουν μια ξεκάθαρη απάντηση στην καυτή ερώτηση: Θα μείνει ή θα φύγει; Τα σενάρια θα μπορούσαν να γράψουν βιβλίο, τα δημοσιεύματα είναι συνεχή, το θέμα βρίσκεται στο μυαλό του Θόδωρου Ζαγοράκη, αλλά λίγο πριν από τα πλέι οφ του πρωταθλήματος είναι αδύνατο να μπει στο τραπέζι…
 
Ζαγοράκης: Γνωρίζω πότε πιάνει ταβάνι…
Όποιος όμως το αγνοεί, κινδυνεύει με στρουθοκαμηλισμό. Ακόμα και ο πρόεδρος της ΠΑΕ γνωρίζει ότι θα το βρει μπροστά του. “Γνωρίζω πολύ καλά πότε ένας ποδοσφαιριστής πιάνει το ταβάνι της απόδοσής του”, φέρεται να έχει πει ο Θόδωρος Ζαγοράκης, σε ανύποπτο χρόνο, για τον Βιεϊρίνια, τη στιγμή που τα σενάρια της πώλησης του Πορτογάλου φούντωναν επικίνδυνα. 
 
Η ρήτρα των 15 εκατομμυρίων
Όσοι γνωρίζουν τον Ζαγοράκη είναι σίγουροι για ένα πράγμα: Πάνω από όλους και από όλα βάζει το συμφέρον του ΠΑΟΚ. Τι σημαίνει αυτό; Ότι, αν η πρόταση είναι άκρως δελεαστική, δεν πρόκειται να πει όχι. Άλλωστε, για να δέσει τον Πορτογάλο στην Τούμπα, φρόντισε να του ανανεώσει το συμβόλαιο μέχρι το 2013 και να του βάλει την εξωπραγματική ρήτρα των 15 εκατομμυρίων ευρώ. Όποιος τον… εποφθαλμιά και θέλει να τον πάρει θα πρέπει να αποζημιώσει τον ΠΑΟΚ μέχρι κεραίας…
Όχι, βέβαια, με το σύνολο της ρήτρας. Τα 15 εκατομμύρια ευρώ δεν διακινούνται σήμερα στην αγορά ούτε στη σφαίρα της φαντασίας… Το είπε ξεκάθαρα ο τεχνικός της ΤΣΣΚΑ Μόσχας Λεονίντ Σλούτσκι: “Είναι μεγάλος παίκτης ο Βιειρίνια, και θα τον ήθελαν πολλές ομάδες. Το ποσό όμως των 15 εκατομμυρίων ευρώ δεν μπορεί να το δώσει καμία στη σημερινή συγκυρία…”.
 
Η θέση του Πορτογάλου
Ο Βιεϊρίνια ακούει, βλέπει, διαβάζει, παρακολουθεί με ενδιαφέρον ό,τι τον αφορά και περιμένει. Τι; “Όποιος ενδιαφέρεται να με αποκτήσει, θα πρέπει να απευθυνθεί στον ΠΑΟΚ. Έχω συμβόλαιο με την ομάδα, περνάω θαυμάσια στη Θεσσαλονίκη και το μέλλον μου είναι εδώ. Μέχρι στιγμής δεν έχω κάτι συγκεκριμένο στα χέρια μου. Λένε ότι υπάρχει ενδιαφέρον από ξένες ομάδες, αλλά εγώ δεν γνωρίζω κάτι. Διαβάζω τι γράφουν οι εφημερίδες, αλλά μέχρι εκεί…”
Στο μυαλό του Βιειρίνια στην Ελλάδα υπάρχει μόνο ένα όνομα: ΠΑΟΚ. “Δεν θέλω να παίξω σε άλλη ομάδα στην Ελλάδα. Έχω γευτεί μεγάλες χαρές στην Τούμπα, ο κόσμος με αγαπάει, έχω δεθεί με την ομάδα. Δεν είναι δυνατόν να φορέσω άλλη φανέλα. Μόνο στο εξωτερικό θα μπορούσα να παίξω. Ο ΠΑΟΚ όμως έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο”, έχει δηλώσει ο Πορτογάλος, βρίσκοντας στόχο στο θυμικό των φιλάθλων του δικέφαλου.
 
Το οικονομικό άνοιγμα της ΠΑΕ και η σημασία του
Ο Θόδωρος Ζαγοράκης επεξεργάζεται ήδη το πλάνο της νέας περιόδου, δουλεύοντας πάνω σε μία βασική παράμετρο: Να μειώσει το μπάτζετ σε ποσοστό που θα ξεπερνά το 20%. Από τα 19 εκατομμύρια ευρώ που βρίσκεται σήμερα να πέσει περίπου στα 15 εκατομμύρια ευρώ. Μόνο έτσι θα επιστρέψει η ΠΑΕ στον δρόμο της εξυγίανσης. Το άνοιγμα των τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ θα πρέπει να καλυφθεί, και ενδεχόμενη πώληση του Βιεϊρίνια θα μπορούσα να λύσει το πρόβλημα.
Ο πρόεδρος της ΠΑΕ έχει τονίσει πολλές φορές ότι όλοι “πωλούνται και αγοράζονται”, αρκεί να υπάρχουν σημαντικά οφέλη για την ομάδα, και μία πρόταση για τον πορτογάλο άσο θα εξεταστεί με αυτό το σκεπτικό: κατά πόσο συμφέρει τον ΠΑΟΚ ή όχι… Με άλλα λόγια, θα μιλήσουν τα εκατομμύρια…
 
  • Μόνο με πρωτιά. Η πορεία του ΠΑΟΚ στα πλέϊ οφ θα κρίνει την παραμονή του Μάκη Χάβου στην τεχνική ηγεσία. Αν κατακτήσει την πρώτη θέση στο μίνι πρωτάθλημα, τότε θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι ο Χάβος θα παραμείνει. Σε κάθε άλλη περίπτωση ο ΠΑΟΚ θα ψάξει για προπονητή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου