Σάββατο 7 Μαΐου 2011

Vladan Ivic ετών 34




Με αφορμή τα γενέθλιά του, τα «Μεταγραφικά Νέα» κάνουν τον απολογισμό της καριέρας ενός από τους πλέον έμπειρους και πολυσυζητημένους ποδοσφαιριστές που πέρασαν από τη χώρα μας.
Ο Σέρβος που σήμερα έκλεισε τα 34 του χρόνια, φέτος ολοκληρώνει την 17η επαγγελματική χρονιά του ως ποδοσφαιριστής και συνεχίζει να αποτελεί ακόμη και σήμερα έναν από τους ποδοσφαιριστές οι οποίοι μπορούν να κρίνουν είτε θετικά είτε αρνητικά έναν αγώνα.



Ο Βλάνταν Ίβιτς ξεκίνησε την καριέρα του το 1994 στην Proleter Zrenjamin από την οποία μεταγράφηκε στην Partizan το 1998 σε ηλικία 21 ετών όπου και «έχτισε» το όνομά του με καταπληκτικές χρονιές φτάνοντας να αγωνιστεί στην Εθνική Σερβίας.
Στην Σερβία αγωνίστηκε συνολικά για 9 σεζόν φτάνοντας τις 196 συμμετοχές και πετυχαίνοντας 70 γκολ. Αριθμοί ιδιαίτερα εντυπωσιακοί για ποδοσφαιριστή ο οποίος δεν αγωνίζεται ως επιθετικός. Το 2004 παίρνει μεταγραφή στην Bundesliga και την Gladbach όπου όμως δεν θα «πιάσει» κι έτσι το 2005 θα έρθει στη χώρα μας.
Τον Ιανούαριο του 2005 ο αδερφός του Βλάνταν, Ίλια Ίβιτς, ο οποίος ήταν τότε τεχνικός διευθυντής στην ΑΕΚ θα τον φέρει στην Ελλάδα με πολύ καλές συστάσεις και ο Φερνάντο Σάντος θα συμφωνήσει στη μεταγραφή.
 

 
Στην ΑΕΚ ο Ίβιτς θα αγωνιστεί για 2,5 χρόνια πραγματοποιώντας 77 συμμετοχές και σκοράροντας 11 φορές. Τον 1,5 χρόνο που προπονητής ήταν ο Σάντος ο Ίβιτς θα είναι βασικός. Την τρίτη σεζόν όμως στην Ένωση προπονητής θα είναι ο Φερέρ ο οποίος δεν πιστεύει στον Σέρβο κι έτσι ο Ίβιτς με μόλις 12 συμετοχές και 2 γκολ τη σεζόν 2006/07 θα αποχωρήσει από την ΑΕΚ.
Επόμενος σταθμός του ο Άρης του Ντούσαν Μπάγεβιτς. Εκεί θα αγωνιστεί για μία σεζόν, ιδιαίτερη γεμάτη όμως, καθώς θα παίξει συνολικά σε 40 παιχνίδια και θα σκοράρει 8 φορές. Ο Μπάγεβιτς θα κατηγορηθεί ότι χρησιμοποιεί συνέχεια τον Ίβιτς λόγω... εθνικότητας και πολύ μελάνι θα χυθεί για το αν ο Ίβιτς είναι αργός, καθυστερεί το παιχνίδι και αποτελεί 10ρι ξεπερασμένο για το σύγχρονο ποδόσφαιρο.
Ο Βλάνταν Ίβιτς θα αφήσει τον Άρη και θα μετακομίσει στον ΠΑΟΚ του Φερνάντο Σάντος με τους οπαδούς του Δικεφάλου να μην... ενθουσιάζονται με τη μεταγραφή του. Πολλά γράφονται και πάλι για τον Ίβιτς στην πλειοψηφία τους αρνητικά και από τους ίδιους τους Παοκτσήδες οι οποίοι μιλούν εξεφτελιστικά για τον Σέρβο.

Ο Ίβιτς διαψεύδει τους πάντες. Κάνει μία πολύ μεστή χρονιά στον ΠΑΟΚ (8 γκολ σε 28 αγώνες) και αφήνει τους μεν Αρειανούς να ψάχνουν τον αντικαταστάτη του... πολύ ακριβά και χωρίς επιτυχία (Τιάγκο Ζεντίλ – Ρομπέρτο Μπατιόν και την επόμενη χρονιά Λεάντρο Γκρασιάν) και να αναπολούν πλέον το αργό και ξεπερασμένο 10ρι και τους δε Παοκτσήδες να μετατρέπουν τον γέρο και τελειωμένο σε ποιοτικό και έμπειρο επιθετικό μέσο.

Η επόμενη χρονιά του Σέρβου θα είναι ακόμα καλύτερη. Με 10 γκολ σε 34 αγώνες σε Ελλάδα και Ευρώπη, ο Ίβιτς που μετά από τους μέτριους αγώνες του σε κάθε ευκαιρία άκουγε τα ... απίστευτα και από την κερκίδα αλλά και από τους δημοσιογράφους, θα βουλώσει κυριολεκτικά στόματα.
 

 
Highlight της χρονιάς η εκπληκτική αντεπίθεση του ΠΑΟΚ μέσα στο Καραϊσκάκη για τα play off όπου αυτός και το έταιρο «εξιλαστήριο θύμα» Ολιβιέ Σορλέν θα πραγματοποιήσουν μία υποδειγματική αντεπίθεση ξεκινώντας πίσω από το κέντρο και μετά από άψογη συνεργασία και με τη βοήθεια του Φιλομένο ο Ίβιτς θα γράψει το 0-1 το κερασάκι στην τούρτα της εκπληκτικής χρονιάς του ΠΑΟΚ που έφτασε πολύ κοντά στο Πρωτάθλημα.

Ο Σάντος θα φύγει από τον ΠΑΟΚ, όμως οι δύο πολύ καλές χρονιές του Ίβιτς θα αναγκάσουν τον Ζαγοράκη να του προσφέρει νέο διετές συμβόλαιο. Η φετινή του χρονιά στον ΠΑΟΚ δεν θα είναι το ίδιο καλή όπως όμως και ολόκληρης της ομάδας.
Ο Ίβιτς θα αγωνιστεί σε 37 παιχνίδια και θα σκοράρει 5 φορές (δύο για το Πρωτάθλημα και τρεις για την Ευρώπη) και οι συζητήσεις για το αν πρέπει να παραμείνει στον ΠΑΟΚ κι αν ήταν λάθος το νέο διετές συμβόλαιο θα φουντώσουν.

Ο Ίβιτς θα αποδειχθεί ωραίος αλλά και μοιραίος στα παιχνίδια με τον Άγιαξ. Θα σκοράρει ένα γκολ που ελάχιστοι θα έβαζαν μέσα στο Άμστερνταμ στο 72′ ισοφαρίζοντας σε 1-1, όμως στον επαναληπτικό της Τούμπας θα χάσει πέναλτι στο 77′ με το σκορ στο 2-3 και ουσιαστικά θα καταδικάσει τον ΠΑΟΚ (μαζί με τον Σαλπιγγίδη) σε αποκλεισμό από τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ.
Η χρονιά ίσως θα είχε «σωθεί» για τον ίδιο αν ο Σέρβος έκανε γκολ την μοναδική κλασική ευκαιρία του ΠΑΟΚ στον δεύτερο ημιτελικό κόντρα στην ΑΕΚ στην Τούμπα με το σκορ να είναι στο 0-0, όμως ο Βλάνταν κατάφερε να χάσει το ανεπανάληπτο τετ α τετ μετά την μαγική ασίστ του Πάμπλο Γκαρσία.
Αύριο ο ΠΑΟΚ ξεκινάει τα play off με το πιο κρίσιμο παιχνίδι του κόντρα στον Παναθηναϊκό στην Τούμπα και ο Ίβιτς είναι από τους ποδοσφαιριστές που αν πιάσουν καλή απόδοση μπορούν να δώσουν τη νίκη στον Δικέφαλο. Ευκαιρία για τον Σέρβο να αποδείξει αν... αντέχει ακόμα τόσο υψηλό επίπεδο.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι στα τρία αυτά χρόνια του στον ΠΑΟΚ, ο Δικέφαλος δεν έχει καταφέρει να βρει ούτε αυτός (όπως και ο Άρης) τον άξιο αντικαταστάτη του. Τι κι αν οι προπονητές του ΠΑΟΚ άλλαξαν το σύστημα όταν αυτός έλειπε, τι κι αν δοκίμασαν όποιον έχουν στο ρόστερ για τη θέση πίσω από τον επιθετικό (Σορλέν, Κριστιάνο, Φιλομένο, Φωτάκη, Βιεϊρίνια, Ελ Ζαρ ακόμα και Σαλπιγγίδη – Αθανασιάδη), ο Ίβιτς ακόμα και τώρα που μπήκε πλέον στο 35ο έτος της ηλικίας του παραμένει αναντικατάστατος.        

paokmania.gr                                                     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου