Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

16/6/1974: Ο ΠΑΟΚ κυπελλούχος για δεύτερη φορά

Image


16 Ιουνίου 1974, και ο ΠΑΟΚ κατακτά τον δεύτερο τίτλο του, το δεύτερο κύπελλο Ελλάδας της ιστορίας του .
Είχε προηγηθεί η προ διετίας παρθενική του επιτυχία εναντίον του Παναθηναϊκού και αυτή τη φορά η ενορία παρέμενε η ίδια αλλά η νύφη φορούσε κόκκινα. Ήταν το επιστέγασμα μιας πολύ γεμάτης σεζόν, για τα δεδομένα της εποχής και του συλλόγου, ο ΠΑΟΚ έμεινε πίσω στη διεκδίκηση του πρωταθλήματος σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά που έχασε τον τίτλο στην τρίχα, τερμάτισε τέταρτος αλλά έκανε την συνήθη πορεία του ως τον τελικό κυπέλλου ενώ είχε αποκλειστεί μόλις τον μήνα Μάρτιο από τα προημιτελικά του κυπέλλου Κυπελλούχων και την 
κάτοχο του Μίλαν .


ImageΑυτός θα ήταν ο πέμπτος συνεχόμενος τελικός κυπέλλου του Δικεφάλου τού Βορρά, επίδοση αξεπέραστη, για μια ομάδα που δικαιούτο τόσα πολλά περισσότερα,  τέταρτος συνεχόμενος τελικός που θα έδινε στο αδιάντροπο λεκανοπέδιο εναντίον ομάδας του ΠΟΚ(τους δύο από αυτούς στην ίδια τη φυσική έδρα του αντιπάλου) ο τρίτος συνεχόμενος τελικός κυπέλλου εναντίον του πρωταθλητή Ελλάδος που αναζητούσε εύκολο θύμα για το double.
Τούτη τη φορά, ο ελβετός διαιτητής Xουγκερμπίλερ αλλά και ο ορισμός της Ν.Φιλαδέλφειας εξασφάλιζαν την... ουδετερότητα του τελικού του 1974 εναντίον τού Ολυμπιακού σε μια εποχή που ο ΠΑΟΚ ήταν ο μόνος που είχε τα φόντα να διασπάσει την αθηναϊκή τρόικα, ο μόνος που ύψωνε τη φωνή και το παράστημά του στο κατεστημένο, ενώ ειδικά εκείνη την περίοδο έτρεχαν οι ενέργειές του για να σταματήσει η λαίλαπα των παράνομων ελληνοποιήσεων διάφορων απίθανων παικτών κυρίως από το εξωτερικό
Για να φθάσει ως τον τελικό ο ΠΑΟΚ είχε αποκλείσει την Καστοριά με 5-0 (Κούδας 2, Τερζανίδης, Κερμανίδης, Παρίδης) τα Μουδανιά με 7-2 (Κούδας 3, Παρίδης 2, Ασλανίδης, Κερμανίδης) την ΑΕΚ με 3-1 (Παρίδης, Ασλανίδης, Σαράφης), το Αιγάλεω με 2-0 (Κερμανίδης 2) ενώ ίδρωσε για να πετάξει έξω τον Πιερικό, για τα ημιτελικά, στο Καυταντζόγλειο επικρατώντας μόλις στο 88' με μία κεφαλιά τού Σταύρου Σαράφη.
30000 θεατές (τα δημοσιεύματα αναφέρουν 12000 εκδρομείς του ΠΑΟΚ) αλλά και εκατομμύρια τηλεθεατές της ΕΙΡΤ σε περιγραφή του Γιάννη Διακογιάννη παρακολούθησαν έναν τελικό που χαρακτηρίστηκε ως ο κορυφαίος όλων των εποχών έναν εξοντωτικό αγώνα με υψηλό δείκτη αγωνίας, συγκινήσεις και πολλές φάσεις εκατέρωθεν.
ImageΤο παιχνίδι ξεκίνησε και συνεχίστηκε πάνω σε ένα ξέφρενο tempo αλλά ήταν οι αντίπαλοι που άνοιξαν το σκορ στο 19' από ασυνεννοησία Στέφα και Ιωσηφίδη, η μπάλα χάθηκε, άλλαξε πόδια, ώσπου κατέληξε στον... ελληνογάλλο Τριαντάφυλλο που πλάσαρε ανενόχλητος στο τέρμα μας.
Τώρα είναι ο ΠΑΟΚ που θα πιέσει συνεχώς χάνοντας σωρεία προσπαθειών, τη μία ευκαιρία πίσω από την άλλη, με αποκορύφωμα αυτήν του Ιωσηφίδη που ακριβώς με τη λήξη του ημιχρόνου έστειλε τη μπάλα στη συμβολή των δοκών της εστίας του Πουπάκη.

Το ξεκίνημα του δεύτερου ημιχρόνου ήταν αγωνιστική προέκταση του πρώτου. Ο ΠΑΟΚ συνέχισε να πιέζει για την ισοφάριση και τα κατάφερε γρήγορα, μόλις έξι λεπτα μας πήρε για να βρει ο Κούδας με μια ασύλληπτη μπαλιά τον Δημήτρη Παρίδη που μπούκαρε από τα αριστερά και με φαλτσαριστή βολίδα έγραψε το 1-1.
Παράκληση : Δείτε το δεκάλεπτο μονταρισμένο βίντεο, με την (εκ των υστέρων) περιγραφή του ανυπόφορου γαύρου Αντώνη Πυλιαρού που σημάδεψε με τις ελεεινές του ραδιοφωνικές περιγραφές την οπαδική μας νιότη. Δείτε το για να αντιληφθείτε πόσο δύσκολο είναι σε κάποιον να περιγράψει με λέξεις, την «ασύλληπτη μπαλιά του Κούδα», το «μπουκάρισμα του Παρίδη», το «πάθος» των 22χρονων Γούναρη, Ιωσηφίδη, Τσιλιγγιρίδη, Πέλλιου, το ρεφλέξ του Στέφα, την εξυπνάδα του Αποστολίδη, την τραχύτητα του Ασλανίδη, τη στιβαρότητα του Τερζανίδη και τις αρετές όλων των υπολοίπων.
Δείτε το για να καταλάβετε τι έκανε μεγάλο τον ΠΑΟΚ, τι έκανε ΠΑΟΚτσήδες τους γονείς σας, ποιοι έκαναν ΠΑΟΚτσήδες εσάς .


Ακριβώς μετά την ισοφάριση μας οι αντίπαλοι χάνουν μεγάλη ευκαιρία όταν ο Κρητικόπουλος πλάσαρε το Στέφα που επιχειρούσε έξοδο αλλά ο Μπάμπης Τσιλιγγιρίδης με υπερπροσπάθεια έσωσε προ της γραμμής.
ImageΣτο 56' ένα κλασικό ερυθρόλευκο πέναλτι: ο Αγγελής επιχειρεί τη σέντρα πάνω στη γραμμή του άουτ, η μπάλα βρίσκει στο στήθος τον πεσμένο Γούναρη και ο Ελβετός στήνει τη μπάλα στη βούλα.
Ο Καραβίτης που αναλαμβάνει την εκτέλεση τρώει ένα μεγαλοπρεπές "stop" από τον Γιάννη Στέφα που ψωνίζει τον αντίπαλο και αποκρούει το δύσκολο γωνιακό σουτ.
Στο 72' οι ρόλοι αντιστρέφονται: νέα μαγική μπαλιά του Μεγαλέξανδρου στον Μητσάρα που εφορμά εκ νέου στην ερυθρόλευκη τρύπα και ανατροπή από τον oυρουγουανό Viera. Πέναλτυ που θα το δινε και ο Γουλανδρής, ψύχραιμη εκτέλεση από τον Αχιλλέα Ασλανίδη, από την άλλη μεριά ο Πουπάκης, 2-1 για τα αετόπουλα.
Ο Τερζανίδης κυριολεκτικά βαδίζει από κτύπημα που δέχθηκε μόλις στο δεκάλεπτο της αναμέτρησης, αλλά ο Shannon δεν κάνει αλλαγές, του αρκεί και μόνο η παρουσία του βράχου στον χώρο του κέντρου, πάντως ο ολυμπιακός τα παίζει όλα για όλα και ευτυχεί να ισοφαρίσει στο 80' με καρφωτή κεφαλιά του Κρητικόπουλου.
2-2 το σκορ του εννενηντάλεπτου και οι ποδοσφαιριστές έχουν παραδοθεί στην κούραση  όλων όσων προηγήθηκαν. Η ημίωρη παράταση είναι τυπική διαδικασία, κυριολεκτικά τίποτε δε συμβαίνει σε αυτήν και όλοι συμμαζεύουν νεύρα και αντοχέςγια αυτό που θα συνέβαινε για πρώτη φορά στην ιστορία της εγχώριας διοργάνωσης, την ανακήρυξη του κυπελλούχου Ελλάδας μέσα από τη διαδικασία των πέναλτιζ.
ImageΟ Σταύρος Σαράφης ισοφάρισε την εύστοχη εκτέλεση του Παπαδημητρίου, ο τερματοφύλακας Πουπάκης έστειλε τη μπάλα στα περιστέρια ενώ ο Παρίδης στο πλεκτό, προβάδισμα 2-1 για τον ΠΑΟΚ. Νέα απώλεια από τον... ελληνοαυστριακό Περσίδη  αλλά ο Κούδας αποτυγχάνει να δώσει πλεονέκτημα δύο γκολ και να επισπεύσει την απονομή.
(Για να μη σας τρώει η αγωνία, στο τέλος ΕΜΕΙΣ το σηκώνουμε! )
Ο Γκλέζος σκοράρει και ο πιτσιρικάς Άγγελος Αναστασιάδης απαντά: 3-2. Ο Σιώκος ισοφαρίζει τύποις αφού απομένει η τελευταία σφαίρα στο μύλο και είναι ο Κούλης Αποστολίδης που σημαδεύει σωστά, ξαραχνιάζει και γράφει το όνομά του στο Πάνθεον των ασπρόμαυρων ηρώων.
ΠΑΟΚ: Προπονητής Les Shannon Στέφας, Γούναρης, Τσιλιγγιρίδης, Ιωσηφίδης, Πέλλιος, Τερζανίδης (114' Φουντουκίδης), Αποστολίδης, Παρίδης, Ασλανίδης (95' Αναστασιάδης), Κούδας, Σαράφης.
ImageΑντιγράφω:
Σκηνές αίγλης και απερίγραπτου πανηγυριού ακολούθησαν την λήξη του αγώνος. Ξαφνικά, σε κλάσματα δευτερολέπτου, η επισημότητα και η τυπική διαδικασία της τελετής ανακηρύξεως του νέου κυπελλούχου ισοπεδώθηκε από την έκρηξη χαράς των οπαδών του δικεφάλου, που βρισκόταν στο γήπεδο. Σε ένα παραλήρημα ξέφρενων εκδηλώσεων  κι ενώ η ιαχή «ΠΑΟΚ-κύπελλο» κάλυπτε και δονούσε το στάδιο, δεκάδες φίλαθλοι φρενήρεις ξήλωσαν τις διαφημιστικές πινακίδες των κιγκλιδωμάτων, μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο κι αποθέωσαν τους παίκτες-ινδάλματά τους. Οι παίκτες περιφέρονταν θριαμβευτικά στους ώμους των φιλάθλων, καθώς άλλοι χοροπηδούσαν, έσειαν πελώριες ασπρόμαυρες σημαίες και ενώ η οργανωτική επιτροπή προσπαθούσε να τηρήσει το πρόγραμμα της απονομής.  
Πολλοί λιποθύμησαν, πολλοί έκλαψαν, πολλοί ξέσπασαν .
Τrivia 1 :
Σε συνδυασμό με την κατάκτηση του κυπέλλου το 1972, ο Les Shannon είναι ο μοναδικός τεχνικός στην ιστορία του ΠΑΟΚ που κατέκτησε δύο τίτλους.
Τrivia 2 :
Οι λευκές φανέλες με τις δύο μαύρες κάθετες ρίγες φορέθηκαν για πρώτη φορά στην ιστορία του συλλόγου. Αυτή ήταν και η μοναδική.
Τrivia 3 :
Τρεις ημέρες αργότερα, ο κυπελλούχος ΠΑΟΚ ολοκλήρωσε τις επίσημες αγωνιστικές του υποχρεώσεις με εντός έδρας ισοπαλία (1-1) με τον Ολυμπιακό Βόλου.
Το βράδυ της Δευτέρας 24/6 διοργανώθηκε στην Τούμπα φιλικός αγώνας διάρκειας 70' με την Καβάλα (3-1) και ακολούθησε γιορτή απ' όπου παρέλασαν όλα τα μεγάλα ονόματα της τότε μουσικής σκηνής. Από εκεί και η φωτογραφία του μεγάλου Γιώργου Ζαμπέτα με τα ασπρόμαυρα και το «10» στην πλάτη.
Τrivia 4:
Εκείνες τις μέρες διεξαγόταν στα γήπεδα της Δυτικής Γερμανίας το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου. Δύο μέρες μετά την κατάκτηση του κυπέλλου Ελλάδας από τον ΠΑΟΚ,
ο σερβοβόσνιος Dusan Bajevic πέτυχε hat-trick στο σαρωτικό 9-0 της Γιουγκοσλαβίας επί του Ζαΐρ. Με αυτόν ως τεχνικό ηγέτη ο ΠΑΟΚ θα κατακτούσε το επόμενο κύπελλο της ιστορίας του, 27 χρόνια αργότερα, στο ίδιο γήπεδο, επί του ιδίου αντιπάλου.
Τrivia 5:
Πάντως, σε προσωπικό επίπεδο, ο Les Shannon τα κατάφερε πολύ πιο σύντομα, και επακριβώς αφού μόλις δύο χρόνια μετά από την αποχώρησή του από την τεχνική ηγεσία του ΠΑΟΚ κατέκτησε το κύπελλο με τη νέα του ομάδα επί του ολυμπιακού, στη Ν. Φιλαδέλφεια και στη διαδικασία των πέναλτι.
Κλείνοντας την αναφορά μου σε αυτή τη σημαντική για την ομάδα μας  στιγμή, παραθέτω κάποια από τα  δημοσιεύματα εκείνων των ημερών  που αναφέρονται στη μεγάλη αυτή επιτυχία του "Δικεφάλου"

Image Image Image

paokmania.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου