Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011

Πως ο Μπόλονι έφτιαξε τον Ρονάλντο



Το πιο γνωστό «δημιούργημα» του Λάζλο Μπόλονι είναι ο Κριστιάνο Ρονάλντο. Διάβαστε αναλυτικά πως ο προπονητής του ΠΑΟΚ διαχειρίστηκε το ταλέντο του και τον μετέτρεψε σε έναν από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές.

Κάτι που πολλοί δεν γνωρίζουν είναι ότι την περίοδο 2001-2003, όταν και ο Λάζλο Μπόλονι ήταν στην Σπόρτινγκ Λισσαβώνας, είχε στα χέρια του το «ακατέργαστο» ταλέντο που ακούει στο όνομα Κριστιάνο Ρονάλντο.



Ο Ρουμάνος τεχνικός του ΠΑΟΚ έχει εκμυστηρευτεί στο παρελθόν ότι δεν ήταν τόσο εύκολο – όσο αρκετοί ίσως νόμιζαν – να μετατρέψει το αστείρευτο ταλέντο του Πορτογάλου άσου σε επαγγελματία ποδοσφαιριστή. Όπως ο ίδιος αναφέρει σε παλαιότερη συνέντευξή του σε βρετανικό μέσο: «Προσπάθησα να τον σταματήσω να παίζει για το κοινό».


Διαβάστε αναλυτικά την συνέντευξη του Μπόλονι για το πώς «έφτιαξε» τον Κριστιάνο που την εποχή εκείνη για το μοντέρνο ποδόσφαιρο ήταν ένας... αντάρτης:

«Θυμάμαι όταν ρώτησαν έναν από τους υπεύθυνους των ακαδημιών "ποιο είναι αυτό το παιδί;" όταν έβλεπα την προπόνηση της ομάδας του μια μέρα. Ήταν φυσικά ο Ρονάλντο. Σου έκοβε την ανάσα να τον βλέπεις. Είπα τότε στον υπεύθυνο "αυτό το παιδί θα μείνει μαζί μου". Ήταν ο φυσικός ηγέτης της γενιάς του. Όσο όμως και αν τον αγαπούσα και θαύμαζα τις ικανότητές του, συχνά υπήρχε πόλεμος μεταξύ μας. Προσπάθησα να τον σταματήσω να παίζει για το κοινό.
Αυτό είναι κάτι που τους αρέσει να κάνουν στην Πορτογαλία και ο Κριστιάνο ήταν τρομερά ταλαντούχος. Θα έπρεπε, όμως, να προσφέρει το ταλέντο του για το καλό της ομάδας. Γι' αυτό και του άλλαξα θέση από κλασικό φορ που έπαιζε πάντα σε ακραίο επιθετικό. Και αυτό το έκανε βλέποντας τους συμπαίκτες του να προσπαθούν να του πασάρουν την μπάλα στο κέντρο να μην την ξαναπαίρνουν πίσω ξανά. Τον μάρκαραν δύο ψηλοί κεντρικοί αμυντικοί και απλά προσπαθούσε πάντα να τους ντριπλάρει και να τους περάσει. Ήξερα πως η μόνη θέση που θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί την ταχύτητά του και την ικανότητά του στην ντρίπλα ήταν να πάει στα άκρα.
Βέβαια, σημαντικό πρόβλημα ήταν η προσπάθειά μου να τον βάλω να μαρκάρει στα άκρα. Υπήρχαν στιγμές που δε μου μιλούσε όταν του ζητούσα να παίζει πιο υπεύθυνα. Για να καταλάβετε ο Ρονάλντο ήταν από τα 11 του στη Σπόρτινγκ και συχνά είχε προβλήματα στο σχολείο. Μία φορά πέταξε την καρέκλα του στα πόδια ενός δασκάλου γιατί είχαν διαφορετική άποψη και ουσιαστικά σταμάτησε πολύ νωρίς την προσπάθεια να μορφωθεί.
Εγώ τον θεώρησα έτοιμο να αγωνιστεί στην πρώτη ομάδα από τα 16 του χρόνια, ήταν η χρονιά που πήραμε το πρωτάθλημα. Οι γιατροί της Πορτογαλικής Ομοσπονδίας, όμως έκαναν κάποιες εξετάσεις που έδειξαν πως επειδή είχε μεγάλη ανάπτυξη, ήταν αυξημένος και ο κίνδυνος σοβαρών τραυματισμών. Τότε του απαγορεύτηκε ουσιαστικά για πέντε μήνες να παίζει ανταγωνιστικό ποδόσφαιρο και ήταν δύσκολο γι΄αυτόν να αγωνίζεται μόνο στα φιλικά. Κάναμε μια δοκιμή απέναντι στην ισπανική Θέλτα όπου σκόραρε στη νίκη μας με 2-1 και έπαιξε φανταστικά. Όταν πήρα το πράσινο φως να παίξει κανονικά, τον έβαλα σ' έναν αγώνα κυπέλλου που χάσαμε. Ήμουν λυπημένος αλλά ποτέ δε θα ξεχάσω το κλάμα του Κριστιάνο μετά στα αποδυτήρια.
Ο Κριστιάνο έκανε μια απίστευτη αρχή στη σεζόν αλλά ήταν σημαντική εμπειρία γι' αυτόν όταν έμπειροι αμυντικοί του ζήτησαν να σταματήσει τις βουτιές. Είχε τη φυσική και τεχνική δύναμη να φτάσει στην κορυφή γι' αυτό και ο Άλεξ Φέργκιουσον έδωσε δώδεκα εκατομμύρια λίρες για να τον αποκτήσει παρότι είχε μόλις άλλον ένα χρόνο συμβόλαιο και η Σπόρτινγκ τον είχε κοστολογήσει τρία εκατομμύρια λίρες».                                                             

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου