Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Η αποχώρηση Τσιρίλο ρίχνει το μπάτζετ και το Μ.Ο. ηλικίας




Μήνυμα ανανέωσης και επικείμενων μειώσεων αποδοχών στους υπάρχοντες παίκτες είναι η αποχώρηση του Μπρούνο Τσιρίλο. Το τέλος του Ιταλού στόπερ στον ΠΑΟΚ είναι ολοφάνερο ότι σηματοδοτεί την αρχή της απαραίτητης μείωσης του μεγάλου μέσου όρου ηλικίας της ομάδας, με την ταυτόχρονη μείωση και του μπάτζετ για την νέα χρονιά. 




Εάν ο ΠΑΟΚ ήθελε πραγματικά να κρατήσει τον Τσιρίλο θα τον κρατούσε. Δεν θα χώριζαν οι δρόμοι τους για 50.000 ευρώ. Είναι προφανές ότι, σε συνεννόηση με τον Λάζλο Μπόλονι, η διοίκηση Ζαγοράκη ξεκίνησε την σταδιακή ανανέωση της ομάδας από την γερασμένη άμυνα. Δίπλα στον 33χρονο Κοντρέρας, τον 34χρονο Λίνο, τον 32χρονο Σνάουτσνερ και τον 30χρονο Ετό, δεν χωρούσε και ο 34χρονος Τσιρίλο (μόνο ο Μαλεζάς είναι σχετικά νέος). Εάν δεν άρχισε από τον Τσιρίλο, επ’ ευκαιρία της λήξης του συμβολαίου του, η ανανέωση στο ρόστερ, από ποιον θα άρχιζε;

Ο Ιταλός στόπερ, μετά από 1,5 μετριότατο χρόνο στον ΠΑΟΚ και έναν καλό δεύτερο γύρο πέρυσι, αποχαιρέτησε την Τούμπα. Οι απόψεις για την απομάκρυνσή του διίστανται. 

Είχε πλεονεκτήματα, όπως το πάθος, τον δυναμισμό και την μαχητικότητά του, αλλά και σημαντικότατα μειονεκτήματα, όπως η ακατάσχετη φλυαρία του και συνεχής διαμαρτυρία του προς τους διαιτητές και τους αντιπάλους, το άτεχνο στυλ του, η εμφανής αδυναμία του στο ψηλό παιχνίδι και απέναντι σε δυνατούς και γρήγορους αντιπάλους, αλλά και οι κακές του τοποθετήσεις σε αρκετά παιχνίδια. 
 Εξάλλου, δίπλα στον «εγκεφαλικό» Κοντρέρας, ήταν εμφανές από πέρυσι ότι έλειπε ο κεντρικός αμυντικός με την σύγχρονη τακτική προσέγγιση στο παιχνίδι του, το ύψος και το μεγάλο εκτόπισμα, ο οποίος θα βελτιώσει, συν τις άλλοις και την ευπάθεια της άμυνας του ΠΑΟΚ στον αέρα.       

Ο νέος κεντρικός αμυντικός, που θα επιλεγεί, θα έχει αυτό που δεν είχε ο Τσιρίλο. Θα είναι, δηλαδή, κάτω από 30 χρονών, με την τακτική παιδεία, την τεχνική και το απαραίτητο σωματότυπο για να πλαισιώσει τον Κοντέρας. Και επειδή τα χρήματα δεν περισσεύουν, το ρόστερ, πιθανότατα, θα συμπληρωθεί με έναν τέταρτο στόπερ που θα προωθηθεί από την δεύτερη ομάδα στην πρώτη. Έτσι και οικονομία θα γίνει και θα δοθεί η ευκαιρία ανάδειξης σε ένα νέο παιδί, Ελληνόπουλο, από τις ακαδημίες της ομάδας, το οποίο θα δει τη ένταξή του στην ομάδα ως εκπλήρωση ονείρου ζωής και όχι πιθανότατα με διάθεση καιροσκοπισμού και αποκόμισης αποκλειστικά οικονομικού οφέλους, όπως κάνουν αρκετοί ξένοι, ιδίως κάποιας περασμένης ηλικίας, που έρχονται στην Ελλάδα. 

Η μη ανανέωση της συνεργασίας με τον Τσιρίλο, εκτός από αγωνιστικές προεκτάσεις, είχε και την σημασία της αποστολής ενός ισχυρού μηνύματος στους πρώην, πλέον, συμπαίκτες του. Η διοίκηση Ζαγοράκη μ’ αυτή την κίνηση κατέστησε σαφές πως όποιος από τους υπάρχοντες παίκτες δεν θα δείξει διάθεση συμβιβασμού με τις σχεδιαζόμενες μειώσεις αποδοχών, δεν θα έχει και θέση στην ομάδα. 



Ήδη σε όλους τους υψηλά αμειβόμενους παίκτες έχει προταθεί από τον Παντελή Κωνσταντινίδη μείωση αποδοχών και αναμένονται απαντήσεις. Όποιος δεν θα συμφωνήσει με τις περικοπές θα θέτει αυτόματα εκουσίως σε κίνδυνο και την θέση του στην ομάδα. Όλα θα ξεκαθαρίσουν μέσα στην βδομάδα.

Ο μόνος που ίσως εξαιρείται απ’ αυτή την «επικίνδυνη» κατηγορία είναι ο Κοντρέρας, στον οποίο προτάθηκε επέκταση συμβολαίου μέχρι το 2014, με μείωση ετήσιων αποδοχών από τις 600.000 στις 400.000 ευρώ, αλλά δεν θα ενοχλούσε τους ανθρώπους του ΠΑΟΚ και η εξάντληση του ισχύοντος συμβολαίου του, με τους σημερινούς όρους, αφού ο Χιλιανός αποτελεί ειδική περίπτωση και ηγέτη της άμυνας και σίγουρα με το ύψος ακόμα και της τωρινής αμοιβής του, είναι δύσκολη η ανεύρεση επάξιου αντικαταστάτη του. 

Τέλος, σε ότι αφορά το άλλο μεταγραφικό θέμα αιχμής του ΠΑΟΚ, που είναι η απόκτηση σέντερ φορ, τα πράγματα από οικονομικής απόψεως είναι ξεκάθαρα. Έφυγαν οι Μουσλίμοβιτς και Φιλομένο που κόστιζαν 1,1 εκατ. ευρώ τον χρόνο και αναζητείται ένας φορ καλύτερος και από τους δυο, με αποδοχές μέχρι 700.000 – 800.000 ευρώ. Δηλαδή, στην περίπτωση του σέντερ φορ, δίδεται, με την σωστή επιλογή, η ευχέρεια και της μείωσης του μπάτζετ και κυρίως της βελτίωσης της επιθετικής ποιότητας και αποτελεσματικότητας της ομάδας.



Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου