Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Μπόλονι: Προσπαθώ, να κάνω την ομάδα πιο επιθετική




Ο Λάζλο Μπόλονι τονίζει ότι δεν είναι ο σταρ της ομάδας και πως δεν υπάρχει σταρ στον Δικέφαλο. Ούτε εκείνος, ούτε οι παίκτες, ούτε ο Ζαγοράκης, αλλά όλοι είναι «ένα» και το νούμερο ένα είναι ο ΠΑΟΚ που βρίσκεται πάνω από όλα.



Διαβάστε αναλυτικά την «χορταστική» συνέντευξη που παρέθεσε ο Λάζλο Μπόλονι και αναφέρθηκε σε όλα τα «καυτά» θέματα που απασχολούν τον ΠΑΟΚ:

Για το αν η προετοιμασία κυλά βάσει σχεδίου ή έχει αλλάξει ο προγραμματισμός εξαιτίας των συνθηκών όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί: Όταν μιλήσαμε για τη προετοιμασία, ξέραμε ότι έχουμε τέσσερις εβδομάδες πριν από το πρώτο παιχνίδι. Γι' αυτό το λόγο ο στόχος μας ήταν να δουλέψουμε ποσοτικά στο ξεκίνημα και ποιοτικά όσον αφορά την τακτική στις τελευταίες δυο εβδομάδες. Στη Σουρωτή τις πρώτες επτά μέρες και στην Ολλανδία την πρώτη περίοδο ρίξαμε το βάρος στη φυσική κατάσταση.

Τώρα είμαστε στο δεύτερο μέρος, όπου όλα πρέπει να γίνουν με μεγαλύτερη ένταση, αλλά συντομότερα σε διάρκεια. Γι' αυτό και είχαμε δυο φιλικά το ένα μια μέρα μετά το άλλο, για να μπορέσουμε να πιέσουμε τους παίκτες, διότι είμαστε στο επίπεδο όπου ζητούμενο είναι η αντοχή. Στις επόμενες δέκα ημέρες ο στόχος μας είναι να δουλέψουμε με ένταση, αλλά και στο τομέα της τακτικής.

Μέχρι τώρα είμαι ικανοποιημένος από την ανταπόκριση των παικτών, είναι σοβαροί και ευτυχώς είχαμε μόλις έναν τραυματισμό. Έχω μόνο ένα πρόβλημα, τα αποτελέσματα. Η δουλειά που κάνουμε δεν έχουν βρει ανταπόκριση. Στο γιατί η δουλειά που κάνουμε δεν έχει βρει ανταπόκριση υπάρχουν απαντήσεις, αλλά περιμένω να ακούσω τις ερωτήσεις.

Για τους λόγους που δεν έχουν έρθει τα αποτελέσματα: Ξέρετε ότι συνεχώς χρησιμοποιώ δυο ομάδες και το επίπεδό τους δεν ήταν το ίδιο. Για μένα, η πρώτη απάντηση είναι η δουλειά που κάναμε, διότι είναι λογικό να μην είμαστε τώρα σε αγωνιστική φόρμα. Είναι πιθανό να φταίει και η ποιότητα, αλλά δε θέλω να την αποδεχθώ αυτήν ως απάντηση.

Για το αν είχε ενημερωθεί πριν υπογράψει συμβόλαιο με τον ΠΑΟΚ ότι μπορεί να προκύψουν κάποιες αποχωρήσεις, όπως αυτές του Κουτσιανικούλη και του Βιτόλο: Όταν υπέγραψα, άρχισα να μιλάω για τους παίκτες που θα χρειαστούμε. Για μένα ήταν σημαντικό να κρατήσουμε τρεις παίκτες. Τον Βιεϊρίνια, τον Γκαρσία και τον Σαλπιγγίδη. Μέχρι τώρα, είναι εδώ. Για τον Κουτσιανικούλη κάναμε μια ανάλυση και αποφασίσαμε ότι αν αποκτήσουμε έναν επιθετικογενή παίκτη δεν θα έχει ευκαιρίες, και είναι σε ηλικία που θα πρέπει να παίζει, κάτι που δεν θα γινόταν συχνά στον ΠΑΟΚ. Είναι κρίμα να μην παίζει ένας νέος παίκτης, όπως ο Κουτσιανικούλης. Τον Βιτόλο δεν τον γνωρίζω, αλλά θα πρέπει να αποδεχθώ την απόφαση της διοίκησης.

Για το αν τον ενημέρωσε η διοίκηση ότι λόγω οικονομικών δεδομένων θα πρέπει το μπάτζετ να μειωθεί, κάτι που σημαίνει ότι θα προκύψουν απώλειες στο ρόστερ: Δεν τους έκανα τέτοια ερώτηση, αλλά όταν μιλήσαμε, συζητήσαμε τακτικά, για τις θέσεις που θέλουμε ενίσχυση και να βρούμε λύσεις. Δεν συζήτησα για το μπάτζετ, όμως από τη στιγμή που συμφωνήσαμε σε κάποια θέματα, πιστεύω ότι αυτά θα γίνουν. Και επειδή ο χρόνος είναι χρήμα, πιστεύω ότι όταν συζητάς κάποια πράγματα σημαίνει ότι έχεις διάθεση να το κάνεις. Δεν μιλήσαμε ποτέ για πράγματα που δεν μπορούν να γίνουν.

Για το αν υπάρχει προβληματισμός για το γεγονός ότι η διοίκηση δεν έχει καλύψει αυτά τα κενά: Αυτό που κάνω είναι να αναζητώ αυτά τα κομμάτια ή αν δεν έχω τη λύση στα χέρια μου, να δουλέψω για να λύσω το πρόβλημα. Και στη Θεσσαλονίκη η διοίκηση κάνει ό,τι μπορεί να για να βρει λύσεις. Είναι δύσκολο να βρεις παίκτες. Και για να το κάνουμε, θα πρέπει να έχουμε και την οικονομική δυνατότητα.

Για τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για δυσαρέσκεια από τον ίδιο για την μεταγραφική απραξία του ΠΑΟΚ: Δεν θέλω να με βάλετε σε μια πλευρά και την διοίκηση σε άλλη πλευρά. Ποτέ δεν είπα ότι είμαι δυσαρεστημένος από τη διοίκηση. Θέλω να είμαι σαφής. Είμαστε ένα με τη διοίκηση, αυτό νιώθω και είμαι σίγουρος ότι αυτό νιώθουν και εκείνοι. Σίγουρα δεν είναι κανένας μας χαρούμενος για την εξέλιξη που είχε η υπόθεση Καρλάο, αλλά δεν κατηγορώ τη διοίκηση, διότι όπως και εκείνοι έτσι και εγώ θέλαμε να κλείσει θετικά η υπόθεση. Δε θέλω ούτε να είμαι, ούτε να γίνω το νούμερο ένα. Ούτε εγώ, ούτε η διοίκηση, ούτε κάποιος παίκτης. Το νούμερο ένα πρέπει να είναι ο ΠΑΟΚ! Είμαστε όλοι μαζί και προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις, αγωνιστικές και οικονομικές, να δώσουμε τα πάντα γι' αυτή την ομάδα.

Για τα θέματα που τον ικανοποιούν και αυτά που δεν τον ικανοποιούν: Υπάρχουν πολλά πράγματα που με ικανοποιούν στη προπόνηση, αλλά όχι τόσο στη διάρκεια των αγώνων. Δεν υπάρχει ούτε μία μεγάλη ικανοποίηση! Υπάρχουν πολλές μικρές, όπως αντίστοιχα δεν έχω ένα μεγάλο πρόβλημα, αλλά αρκετά μικρά.

Για το αν παίζουν μεγάλο ρόλο οι λεπτομέρειες: Αλήθεια είναι! Με την ΤΣΣΚΑ Σόφιας, μέσα σε 30'', αντί να κάνουμε το 1-2, έγινε το 2-1.

Για το πόσες μεταγραφές θέλει: Πάντα κάνουμε αυτό που μπορούμε και όχι αυτό που θέλουμε. Για να κάνουμε αυτό που θέλουμε, ναι, θέλουμε το λιγότερο τέσσερις παίκτες, αλλά το θέμα είναι τι μπορούμε να κάνουμε. Για μένα στο σημείο που είμαστε, ένας καλός επιθετικός είναι σημαντικός για μια ομάδα, αλλά δεν ξέρω, αν τη δεδομένη χρονική στιγμή, "καιγόμαστε" για έναν επιθετικό. Τώρα έχουμε τρεις. Θα ήμουν πιο άνετος αν είχαμε έναν ακόμα.

Για το ποιες είναι οι προτεραιότητες του: Αυτή τη στιγμή χρειαζόμαστε δυο παίκτες στη μεσαία γραμμή. Σίγουρα ένας από αυτούς να είναι αμυντικός μέσος. Επίσης, χρειαζόμαστε έναν κεντρικό αμυντικό. Με αυτούς τους δυο - τρεις παίκτες μπορούμε να κερδίσουμε χρόνο. Και εγώ και η διοίκηση θέλουμε να ικανοποιήσουμε τους φιλάθλους ακόμα και σε αυτό το επίπεδο. Δυο παίκτες θα μας δώσουν την δυνατότητα να δουλέψουμε. Τρεις παίκτες θα μας δώσουν περισσότερο χρόνο. Τέσσερις παίκτες θα μας δώσουν πολλές λύσεις.

Για το πόσο μπορεί να υπολογίζει στους νεαρούς παίκτες: Έχουμε κάποιους παίκτες, αλλά η δουλειά τους δεν έχει ολοκληρωθεί. Για παράδειγμα, ο Αποστολόπουλος και ο Σταφυλλίδης. Το πιστεύω και για τον Τσουκαλά, τον Αθανασιάδη, τον Ιντζίδη, τον Γλύκο, τον Γιακουμή. Δεν ξέρω αν είναι έτοιμοι και είναι θέμα τύχης και δουλειάς το να φτάσουν στο επίπεδο να είναι έτοιμοι. Θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε μαζί τους, όπως και με άλλους νεαρούς.

Για το αν προτίθεται να συζητήσει την καλύτερη οργάνωση των ακαδημιών για να αποδώσουν παίκτες που θα μπορούν να αποδώσουν τη φιλοσοφία του: Αυτή τη στιγμή είμαι αφοσιωμένος στη μεγάλη ομάδα. Έχω μιλήσει γι' αυτό, αλλά θα ήθελα να καταθέσω γραπτώς τις προτάσεις μου, όχι προφορικά. Ειδικά για την δεύτερη ομάδα. Στη Γαλλία, όπου έχω δουλέψει, θεωρώ ότι γίνεται η καλύτερη δυνατή δουλειά και η ομάδα νέων παράγει παίκτες έτοιμους για τη μεγάλη ομάδα.

Για το τι θα κάνει με τους μικρούς σε ηλικία παίκτες: Ο Γεωργίου δεν είναι μικρός. Ο Μωϋσιάδης δεν είναι έτοιμος για τη μεγάλη ομάδα, καθώς του λείπουν κάποια στοιχεία. Έχει χρόνο μπροστά του. Ο Κουρδάκης δεν είναι ούτε εκείνος νεαρός, όμως, ο Ιντζίδης έχει χρόνο μπροστά του. Όταν είσαι 23 χρόνων, δεν είσαι νέος. Ο Βαράν, ο Μπονγκαλά, ο Γκοργκούφ, ο Φελαϊνί, ο Εμπιά, ο Καρσελά, όλοι αυτοί στα 19 τους έδειξαν ποιοι είναι. Είναι λάθος, αν περιμένεις μέχρι τα 23 χρόνια ενός παίκτη να δεις αν είναι καλός.

Για τον αν υπάρχουν Ρουμάνοι που μπορούν να βοηθήσουν τον ΠΑΟΚ και να ανταποκρίνονται στο οικονομικό επίπεδο: Όχι, διότι όλοι ονειρεύονται να πάνε σε μεγάλο πρωτάθλημα. Οι μάνατζερ θέλουν να τους πάνε σε μια πλούσια χώρα. Δεν είναι καλή εποχή για την Ελλάδα να φέρει ακριβούς παίκτες.

Για το αν θα θυσίαζε για τα χρήματα κάποιον από τους Γκαρσία, Βιεϊρίνια και Σαλπιγγίδη: Ίσως, αλλά θα έπρεπε να αλλάξω τους όρους στο συμβόλαιό μου!

Για τις θέσεις που μπορούν να αγωνιστεί ο Σαλπιγγίδης: Ο Σαλπιγγίδης είναι ένας εξαιρετικός παίκτης. Δέχεται μέχρι στιγμής τη θυσία να παίζει και για τη χώρα και για τον ΠΑΟΚ, και να αλλάζει τη θέση του. Ξέρω πολλούς παίκτες, κυρίως επιθετικούς, που δεν το αποδέχονται. Παίζουν δεξιά ή αριστερά και δεν παίζουν καλά για να δείξουν σ' εμένα οτι είναι θυμωμένοι. Ο Σαλπιγγίδης δεν είναι απο αυτούς. Εκεί που παίζει, παλεύει για το καλύτερο. Σήμερα, για να έχουμε τη καλύτερη δυνατή ισορροπία, θα πρέπει να παίξει στα δεξιά. Και μπράβο του.

Στην Ίντερ, ο Ετό έπαιξε σε όλες τις θέσεις εκτός από την κορυφή. Ο Σαλπιγγίδης θέλει να παίζει στη κορυφή. Ένας επιπλέον λόγος για να γυρίσω στους φιλάθλους να και τους ζητήσω να βοηθήσουν τον Σαλπιγγίδη, να τον αγαπήσουν αυτόν τον παίκτη. Έχει ισχυρή προσωπικότητα, χρειάζεται στήριξη. Ελπίζω οι φίλαθλοι να με καταλάβουν διότι θέλουν να βοηθήσουν τον ΠΑΟΚ. Το ίδιο μπορώ να πω και για τον Αθανασιάδη, τον Τσουκαλά, τον Μπαλάφα. Θέλουν τη βοήθεια του κόσμου. Οι φίλαθλοί μας έχουν μεγάλη καρδιά και ελπίζω να δείξουν κατανόηση σ' αυτά που τους ζητάω.

Για τη χρησιμοποίηση του Βιεϊρίνια: Για τον Βιεϊρίνια, είναι πιο εύκολο να παίξει, ως δεκάρι διότι του αρέσει να έχει ελεύθερο ρόλο, αλλά η απόφαση να παίζει ως επιτελικός χαφ δεν είναι οριστική. Θα εξαρτηθεί από την προσαρμογή του και από ποιους παίκτες θα μπορέσουμε να φέρουμε στην ομάδα.

Για τον Πάμπλο Γκαρσία και το "οκτάρι" που αναζητά: Πριν μιλήσω για τον Γκαρσία, θα ήθελα να σας πως για το πρόγραμμά μου. Προσπαθώ, και το λέω και πάλι το "προσπαθώ", να κάνω την ομάδα πιο επιθετική. Αυτό σημαίνει ότι θέλω να γίνουμε επιθετικοί με την μπάλα στα πόδια μας, όχι χωρίς αυτή. Ακόμα και όταν κάνεις πλάγιο, μπορείς να δείξεις ότι είσαι επιθετικός ή όταν παλεύεις να ξαναπάρεις την μπάλα. Είναι δύσκολο αυτό που θέλω και γι' αυτό πρέπει να ανεβάσω το τείχος που βάζω στον αντίπαλο, πιο ψηλά.

Το θέμα είναι αν υπάρχουν παίκτες με ισχυρή νοοτροπία, φυσική κατάσταση και κίνηση για να πετύχω αυτό που θέλω. Για να το πετύχω θέλω έναν box to box παίκτη, ένα οκτάρι. Αυτή τη στιγμή έχουμε τον Φωτάκη, τον Τσουκαλά και ίσως τον Ίβιτς. Θα δω αν μπορούν να γίνουν οι box to box παίκτες μου και να παίξουν δίπλα στον Γκαρσία. Αν βρούμε αυτόν το παίκτη, τότε θα έχει ενδιαφέρον να το δούμε, διότι ο Γκαρσία έχει ποιότητα.

Την ίδια στιγμή χρειάζομαι τον Γκαρσία στα αποδυτήρια. Χρειάζομαι τη νοοτροπία του. Κάποια στιγμές στο δεύτερο παιχνίδι είδα ότι ο Φωτάκης μπορεί να το κάνει. Κάποια στιγμή είδα καλά στοιχεία στον Τσουκαλά. Μετά, άλλαξα εκ νέου τη σκέψη μου. Ο Ίβιτς δεν έχει παίξει πραγματικό αγώνα μέχρι τώρα. Ψάχνω το οκτάρι μέσα στην ομάδα.

Για την εναλλακτική λύση στο χώρο της μεσαίας γραμμής: Η δεύτερη λύση είναι να βρω ένα δυνατό εξάρι και μ' αυτό το τρόπο να απελευθερωθεί ο Γκαρσία, ένα δυνατό, πραγματικό εξάρι. Αυτή τη στιγμή θέλω να τσεκάρω τον Μπαλάφα διότι πάντα προσπαθώ να βρω τη λύση εκ των έσω, και αυτό ισχύει για όλες τις θέσεις. Τώρα καταλάβατε για ποιον λόγο είπα ότι θέλουμε παίκτες στο κέντρο. Αν δε βρεθούν καλές λύσεις, τι μπορώ να κάνω; Θα παίξω με δυο εξάρια, αλλά το πλάνο μου για την ομάδα με ένα εξάρι θα το αφήσω.

Για το πόσο δύσκολο είναι ο ΠΑΟΚ, που ήταν επιθετικός χωρίς τη μπάλα στα πόδια, να γίνει επιθετικός με τη μπάλα στα πόδια: Εξαρτάται από τη ποιότητα των παικτών. Το δύσκολο είναι να μπορείς να σκεφτείς γρήγορα και ταυτόχρονα να κινηθείς γρήγορα. Παίκτες όπως ο Ρομπέρ, ο Σαλπιγγίδης, ο Αθανασιάδης είναι επιθετικοί στην πίεση. Ο Βιεϊρίνια μπορεί να γίνει. Δεν είναι αρκετοί αυτοί για να πετύχω αυτό που θέλω.

Για το αν ο ΠΑΟΚ προλαβαίνει να εφαρμόσει πλάνο με το ένα εξάρι μέχρι το πρώτο ευρωπαϊκό παιχνίδι της σεζόν: Δεν ξέρω, είναι πολύ μικρό το χρονικό διάστημα και δεν ξέρω αν ο Γκαρσία θα είναι 100% έτοιμος γι' αυτό το παιχνίδι. Δουλεύει σκληρά. Θα δούμε.

Για το ποιος είναι ο στόχος του για φέτος: Μίλησα ήδη για το στόχο μου την πρώτη φορά. Να πηγαίνω σπίτι και να κοιμάμαι ήσυχος. Να με βλέπω στο καθρέπτη και να λέω "σήμερα έκανα ό,τι μπορούσα". Δεν έχω κανένα ραβδί να τα αλλάξω όλα. Δεν ήρθα εδώ για να είμαι ο σταρ, δεν είμαι εγώ η επανάσταση, αυτό θα το κάνουν οι παίκτες. Προσπαθώ να δουλεύω με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και αυτό κάνουμε μέχρι τώρα. Δουλεύω, αυτό κάνω. Θα μπορούσα να πηγαίνω και στην εκκλησία να προσεύχομαι.

Για το αν θέλει παίκτη στην άμυνα, παρά την παρουσία του Κοντρέρας: Τώρα έχουμε τους Ιντζίδη και Κουρδάκη, που θέλουν δουλειά. Τώρα έχουμε παίκτες μεγάλους σε ηλικία, με τραυματισμούς, αλλά και παίκτες που μπορούν να φέρουν λεφτά στο σύλλογο, άρα θέλουμε έναν ακόμα παίκτη.

Για το αν είναι ευχαριστημένος με την επιθετική συγκομιδή του ΠΑΟΚ στα τρία φιλικά: Όχι. Δεν είδα τον Ρομπέρ να σουτάρει, τον Σαλπιγγίδη και τον Παπάζογλου να σκοράρουν, τον Μωϋσιάδη να κάνει γεμίσματα, να είμαστε απειλητικοί από τα κόρνερ. Είμαι χαρούμενος, όταν σκοράρουμε, αλλά για παράδειγμα προτιμώ ένα σουτ από τον Ρομπέρ ή μια προσπάθεια του Βιεϊρίνια ή του Σαλπιγγίδη από το να μας δώσει την μπάλα ο γκολκίπερ και ο Τσουκαλάς να σκοράρει.

Δεν το υποτιμώ ως γκολ, αλλά θέλω να βρούμε άλλους τρόπους σκοραρίσματος. Εμείς δεχθήκαμε πολλά εύκολα γκολ και γι' αυτό είχαμε μια σκληρή συζήτηση για τους τερματοφύλακες, διότι πρέπει να ανταποκριθούν περισσότερο. Πρέπει να δουλέψουμε στο σκοράρισμα, και οι επιθετικοί θα κάνουν κάποιες ξεχωριστές προπονήσεις.

Για τον Ίβιτς και τη θέση του στην ενδεκάδα: Πρέπει να αρχίσω να συμβιβάζομαι. Μίλησα με τον Ίβιτς για να τον χρησιμοποιήσω σε άλλη θέση. Ο στόχος μου είναι να κάνω μια ομάδα να κερδίζει και συνεχώς θα ψάχνω το τρόπο για να πετύχω το σκοπό μου. Αυτή τη στιγμή δεν είμαστε ακόμα έτοιμοι. Έχουμε προβλήματα στην άμυνα, στη μεσαία γραμμή, στο σκοράρισμα. Το καλό είναι ότι έχω παίκτες έμπειρους, με τους οποίους προσπαθώ να δουλέψω το δικό μου πλάνο και αν δεν μπορέσω, να συμβιβαστώ με τον τρόπο που ξέρουν. Ακολούθως θα αναζητήσω τον τρόπο να κάνουμε το πρώτο βήμα προς αυτό που θέλω.

Για το ότι οι παίκτες έδειξαν απείθαρχοι και δέχθηκαν κάρτες: Ναι, και αυτό είναι δική μου ευθύνη. Δεν είναι εύκολο να αλλάξεις το χαρακτήρα ενός παίκτη και δε θέλω να τον αλλάξω. Αν έχουν αποδείξει ότι είναι καλοί παίκτες, το κάνουν με την αξία τους, αλλά και τον χαρακτήρα τους. Αυτό που ζητάμε είναι αυτό που κάνουν ήδη, να είναι δηλαδή έξυπνοι. Σε όλη μου τη καριέρα έχω αποβληθεί τέσσερις ή πέντε φορές.

Για το αν ο ΠΑΟΚ αποκτήσει παίκτη τις επόμενες μέρες, πότε θα είναι έτοιμος: Δεν μου αρέσουν οι υποθετικές ερωτήσεις, αλλά είναι εύκολη ερώτηση. Πρώτον δεν πιστεύω ότι θα έρθει παίκτης τις επόμενες τρεις μέρες. Δεύτερον, εξαρτάται από που θα έρθει. Αν έρθει από τη Βραζιλία, θα παίζει, άρα θα είναι έτοιμος αγωνιστικά, αλλά έρθει από την Ισπανία θα θέλει χρόνο. Εξαρτάται και από το επίπεδο του παίκτη, αλλά και αυτό της αντίπαλης ομάδας που θα παίξουμε.

Για το πέρασμά του από τη Λανς: Η απάντηση μπορεί να είναι απλή. Η ποιότητα του συνόλου δεν ήταν καλή. Όταν ο πρώτος σκόρερ πετυχαίνει πέντε γκολ, όταν οι πέντε παίκτες με συμβόλαιο ένα εκατομμύριο ευρώ δεν έχουν αγωνιστεί, αυτά είναι σημαντικά προβλήματα. Όταν δέχεται η ομάδα σε κάθε παιχνίδι δυο γκολ, είτε πριν βρεθώ εγώ εκεί, είτε μετά, κυνηγάς ένα θαύμα. Για να πετύχεις θαύματα, όμως, θέλει μεγάλη τύχη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου