Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011

"Πού είναι αυτή η κάβλα που είχαμε;"


Συνέντευξη τύπου παραχώρησε ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ σε αίθουσα του γηπέδου της Τούμπας και σε αυτήν αναφέρθηκε σε θέματα που απασχολούν τον κόσμο του Δικεφάλου τους τελευταίους μήνες.

Στο πάνελ μαζί του ήταν ο Κυριάκος Κυριάκος και ο υπεύθυνος των οικονομικών κ . Μαυροφρύδης
Αρχικά ο πρόεδρος της ΠΑΕ έκανε μια αναφορά στην κατάσταση που παρέλαβε όταν ανέλαβε τη διοίκηση του συλλόγου:





"Ο σκοπός της σημερινής συνέντευξης είναι να ενημερωθεί ο κόσμος του ΠΑΟΚ για τους στόχους της νέας διοίκησης στην οποία ηγούμαι την τελευταία τετραετίας. Θα ξεκινήσω από τη στιγμή που ανέλαβα. Παραλάβαμε μια ομάδα που δεν ήταν καθόλου υπολογίσιμη στο ελληνικό πρωτάθλημα, όπως και στην Ευρώπη στις διοργανώσεις της οποίας  δεν συμμετείχε καν και ήταν μια ομάδα χωρίς προοτπική. Παραλάβαμε μια Τούμπα που δεν έπαιρνε άδεια για να γίνουν αγώνες, έναν ΠΑΟΚ χωρίς αθλητικό κέντρο και τμήματα ακαδημιών που υπολειτουργούσαν. Παραλάβαμε με συνολικά έσοδα 8.000.000 ευρώ, ζημίες της σεζόν 2006-2007 2,7 εκ. ευρώ.

Από την 150η θέση στην Ευρώπη έχουμε φτάσει στην 72η και είμαστε η ελληνική ομάδα με την καλύτερη συγκομιδή βαθμών. Παράλληλα δημιουργήσαμε υπεραξία στην ομάδα, όσον αφορά τους παίκτες. Στην Τούμπα, δεν υπήρχαν  τουρνικέ, κερκίδες στη Θύρα 7 και 8, αγωνιστικός χώρος κακός, γραφεία με ελλείψεις, με αποτέλεσμα να πάρουμε άδεια Champions League. Η Τούμπα μπορεί πλέον να φιλοξενήσει παιχνίδι Τσάμπιονς Λιγκ. Όλα αυτά στοίχισαν πάνω από 2 εκ ευρώ.
Δημιουργήσαμε προπονητικό κέντρο και πετύχαμε  την αύξηση των εσόδων από τα 8 εκ € στα 23 εκ €. Συνολική ζημιά από τη  χρήση τις τετραετίας 2,7 εκ €.

Χωρίς να επιβαρύνουμε την καθαρή θέση, δημιουργήσαμε όλα όσα προανέφερα. Αυτά τα νούμερα έχουν ελεγχθεί από ορκωτούς λογιστές, όπως επίσης και δύο φορές από το ΣΔΟΕ, για να γνωρίζει ο κόσμος που πήγαν τα λεφτά. Θέλω να διαβαστούν τα συμπεράσματα από τον έλεγχο των ορκωτών λογιστών. Τα συμπερίσματα είναι μέχρι και τη χρήση του 2011. Έχουμε υποχρέωση να λέμε όλα τα οικονομικά στον κόσμο και αυτό θα κάνουμε".

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ στη συνέχεια ανέφερε ότι η ΠΑΕ ΠΑΟΚ εξασφάλισε άδεια από τον ερασιτέχνη για να  βγάλει τα συμπεράσματα του ελέγχου στη δημοσιότητα και ο υπεύθυνος επικοινωνίας Κυριάκος Κυριάκος τα διάβασε.

Στη συνέχεια ο κ. Μαυροφρύδης ανέλαβε να αναλύσει ένα ένα τα συμπεράσματα δίνοντας και τις απαραίτητες διευκρινίσεις.
Έγινε αναφορά στις χρηματικές διευκολύνσεις που έγιναν στο πρώην μέλος του ΔΣ της ΠΑΕ ΠΑΟΚ Ηλία Βιολίδη και στις επιταγές που δίνονταν από τον ίδιο.


Αναλυτικά τα όσα είπε ο κ. Μαυροφρύδης για τα συμπεράσματα:
"Θα δώσω κάποιες διευκρινίσεις για τα συμπεράσματα των ορκωτών. Για τη διαπίστωση για τις ελλιπείς διαδικασίες λογιστικής και ελέγχου. Το έχουμε διαπιστώσει και εμείς το πρόβλημα.
Το συμπέρασμα 1 αφορά την έλλειψη της λογιστικής και του ελέγχου. Μέχρι τον Μάιο πιστεύω πως θα έχει λυθεί.

Το 2 αφορά κάποιες τυπικές παραβάσεις του 2008 και 2009. Έχουν ήδη λυθεί αυτά.
Το 3 αναφέρεται στη μεταφορά υλικών. Πιστεύω πως θα λυθεί και αυτό.
Το 4  που εχει να κάνει με την επαλήθευση λογαριασμού και προκαταβολών πιστώσεων, θεωρώ ότι το συμπέρασμα που βγάζει ο λογιστής είναι αυθαίρετο. Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα.
Στο θέμα της καταμέτρησης του λογιστικού υπολοίπου, αυτό θα το δω μαζί με το 6 και 7 που ουσιαστικά είναι το ίδιο θέμα. Έχει ήδη γίνει καταμέτρηση και από το ΣΔΟΕ και δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα.

Στο θέμα του ταμείου των εισητηρίων και εκεί υπήρξαν κάποιες μικροδιαφορές εκεί.
Το θέμα 8 και 9 είναι θέματα που αφορούν ταμειακές διευκολύνσεις πρώην μέλους του Δ.Σ. που έχει ήδη αποχωρήσει. Είχε διευκολύνει την ΠΑΕ με 2,5 εκ. ευρώ. Από την στιγμή που παραιτήθηκε το υπόλοιπο του είχε γυρίσει αρνητικό. Η ΠΑΕ έχει διευθετήσει το θέμα και δεν νομίζω πως θα προκύψει πρόβλημα.

Στο 10 είναι θέμα προκύπτει από το ότι η ΠΑΕ έχει δύο συστήματα παρακολούθησης εισιτηρίων. Είναι θέμα που βρίσκεται σε διερεύνηση. Αναφέρεται σε ένα ποσό 50.000 μέσα στην διετία. Αν το συγκρίνουμε με τα περίπου 20.000.000 € που ήταν το συνολικό ποσό, το ποσό των 50.000€ είναι μικρό.

Το συμπέρασμα 11 είναι και αυτό αυθαίρετο. Υπάρχει αύξηση και τα τελευταία χρόνια τόσο από πλευράς ΕΠΟ αλλά και της UEFA το θέμα της επιτήρησης του γηπέδου είναι πιεστικό και έτσι τα έξοδα είναι περισσότερα".
Ο Θοδωρής Ζαγοράκης ξανά παίρνει τον λόγο, τονίζοντας: "Για να μπορέσουμε να θέσουμε τους στόχους μας, πρέπει να λάβουμε υπόψη τις συνθήκες που επικρατούν. Αυτές οι συνθήκες είναι οικονομικές. Καταλαβαίνετε που είναι η χώρα μας, σε ό,τι αφορά τα οικονομικά.

Πρέπει να επικεντρωθούμε και στους κανόνες που ζητάει η UEFA για να πετύχουμε όλα αυτά. Έχουμε στόχο να κάνουμε κινήσεις για την καλύτερη οργάνωση της ομάδας, την καλή λειτουργία. Ο έλεγχος από τους ορκωτούς θα παραμείνει. Έχουμε πάρει κάποιες αποφάσεις στο ΔΣ, θα πρέπει να τις υλοποιήσουμε για να μη πω πως επιβάλλονται να γίνουν. Τα περιθώρια έχουν στενέψει. Πρέπει να ακολουθήσουμε τους κανόνες που μας επιβάλλονται", ενώ έδωσε εκ νέου το λόγο  στον Άλκη Μαυροφρύδη.


"Για να πετύχουμε το στόχο και να έχουμε εύρυθμη λειτουργία, έχουμε κάνει ένα καινούργιο οργανόγραμμα με καινούργιες αρμοδιότητες. Είμαστε στη φάση να δούμε πως θα στελεχωθεί αυτή η οργάνωση. Θέλουμε να το αντιμετωπίσουμε εκ των ενόντων, επαναξιολογώντας το υπάρχον δυναμικό μας. Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις που δε μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας, θα καταφύγουμε σε εξωτερικές συνεργασίες. Εχουμε ξεκινήσει τη διαδικασία συστημάτων εσωτερικού ελέγχου. Εχουμε προχωρήσει σε θέματα προϋπολογισμού.
 Καθοριζοντας ποσοτικούς στόχους, στις επόμενες χρήσεις, προτεραιότητα μας ειναι να έχουμε ισοσκελισμένες χρήσεις και θέλουμε τα έξοδα του ποδοσφαιρικού τμήματος, να είναι κάτω από το 70% των εξόδων.

Θα πρέπει να συνδυάσουμε τις ενέργειες μας. Εχουμε τέσσερις πηγές εσόδων. Τα εισιτήρια, τις χορηγίες που παίζει ρόλο η οικονομική συγκυρία, που μας κάνει να αλλάξουμε προσανατολισμό και μας κάνει να στραφούμε σε εταιρείες του εξωτερικού. Ενας άλλος τομέας είναι τα προϊόντα και η ΠΑΕ τώρα θα απεγκλωβιστεί από τη συμφωνία με την PUMA. Η τέταρτη πηγή εσόδων είναι η πώληση ποδοσφαιριστών. Εδώ πρέπει να γίνει μία οργανωμένη προσπάθεια ανάδειξης των Ακαδημιών και όπου είναι δυνατό να γίνεται πώληση παίκτη. Γίνεται μία προσπάθεια περιορισμού των εξόδων. Με αναπροσδιορισμό του κόστους του ποδοσφαιρικού μας τμήματος και των εξόδων της διοικητικής λειτουργίας. Τον τελευταίο ενάμιση χρονο έχουν επιβαρυνθεί τα έξοδα με τη νέα φορολογία των συμβολαίων των παικτών. Είναι ένα επιπλέον βάρος που σηκώνει η ΠΑΕ και πρέπει να γίνει αναπροσαρμογή των όλων στόχων που αφορούν το ποδοσφαιρικό τμήμα. Υπάρχει το θέμα των φόρων, έχουν γίνει ενέργειες, πιστεύω πως σύντομα θα υπάρχουν εξελίξεις. Θα πρεπει να επικεντρωθούμε και στο θέμα της προσέλκυσης κεφαλαίων. Πρέπει να γίνει με μεθοδικό τρόπο, στρεφόμενοι στις ξένες αγορές, που πρέπει να τα προσεγγίσουμε λίγο διαφορετικά. Ελπίζω θα κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε".



Στη συνέχεια άρχισαν οι ερωτήσεις:
Γιατί έγινε επιδερμική ανάλυση του πορίσματος των ορκωτών ελεγκτών;
"Σημειώστε τα σημεία που θέλετε να συζητήσετε, να κάτσουμε εδώ ως το πρωί να τα αναλύσουμε! Εγώ επωμίζομαι όλα τα αναλυτικά στοιχεία. Δεν περνάμε κανέναν για αφελή, για αυτό είμαστε εδώ, θέλετε να τα αναλύσουμε; Θα τα αναλύσουμε όλα".

Για την οικονομική διαφορά που υπάρχει με τον Ηλία Βιολίδη ο Θοδωρής Ζαγοράκης τόνισε: "Δεν υπάρχει περίπτωση η ΠΑΕ να χαριστεί σε κανέναν", με τον Αλκη Μαυριφρύδη να συμπληρώνει πως η διαφορά με τον κ. Βιολίδη είναι 235.000 ευρώ.

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ εξήγησε στη συνέχεια γιατί η ΠΑΕ δεν εξήγησε νωρίτερα αν γινόταν εξυγίανση ή ανάπτυξη; "Δεν έγινε οικονομική εξυγίανση και αποφασίσαμε να κάνουμε ανάπτυξη, που θα φέρει στο μέλλον εξυγίανση. Πλέον δε μπορούμε και δεν υπάρχει η δυνατότητα βάσει κανονισμών της UEFA να μην κάνουμε εξυγίανση. Είναι επιτακτική ανάγκη. Προτιμούσαμε και το ήθελαν όλοι αυτό, να βλέπουν μία ομάδα να πρωταγωνιστεί. Κάποια άλλα πράγματα πήγαν πίσω. Ταυτόχρονα και τα δύο δε μπορούσαν να γίνουν. Ο ΠΑΟΚ δημιούργησε μία προίκα 5 ετών για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Θεωρητικά, με εύκολες κληρώσεις, έχεις περισσότερες πιθανότητες να περάσεις. Και αυτά είναι έσοδα. Υπάρχουν όμως ληξιπρόθεσμα χρέη που πρέπει να πληρωθούν.
Λέγαμε το καλοκαίρι ότι πρέπει να μειωθεί το μπάτζετ. Να μειώσουμε τα ληξιπρόθεσμα. Εγώ έβλεπα δεξιά και αριστερά, ότι παίρνουμε παίκτες που δε μπορούσε να πλησιάσει ο ΠΑΟΚ. Ελεγα ότι πρέπει να κάνουμε μία ομάδα το ίδιο ανταγωνιστική με μικρότερο κόστος. Βρύζας και Κωνσταντινίδης θα σας μιλήσουν Πέμπτη ή Παρασκευή, έχουν συγκεκριμένο μπάτζετ που έχουν να κινηθούν και θα καθίσω και εγώ κάτω και θα κάνω ερωτήσεις".

Για τη σχέση με τον Βιολίδη και τον Ερασιτέχνη, ανέφερε: "Πιστεύετε ότι υπάρχει πιθανότητα να μην πληρωθούν αυτά τα λεφτά, οσο είμαι εδώ; Ξεχάστε το. Είμαστε υποχρεωμένοι να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα της ΠΑΕ. Αν δε γίνει αυτό, εδώ θα είμαστε να ξαναπούμε. Αυτά που λέει ο κ. Μαυροφρύδης έχουν συζητηθεί και στο Δ.Σ. Δεν τα έβγαλε από το κεφάλι του ο κ. Μαυροφρύδης".

Και ο κ. Μαυροφρύδης συμπλήρωσε: "Εχει κάνει η ΠΑΕ ένα συμφωνητικό που αναγνωρίζει το χρέος. Μάλιστα, έχει δεσμεύσει και τις μετοχές του, που τιμούνται πάνω από 300.000 ευρώ. Οταν γινονταν οικονομικοί έλεγχοι συζητιούνται με την εταιρεία. Π.χ., λέει σε μία από τις διαπιστώσεις του για μία επιταγή 93.000 που δεν πληρώθηκε δύο φορές, αλλά αυτό δεν ισχύει, γιατί πληρώθηκε μία φορά. Αυτό είναι ένα αυθαίρετο συμπέρασμα. Είναι δική του εκτίμηση χωρίς να την επαληθεύσει. Από ότι ξέρω και το λέει και το πόρισμα, κατά διαστήματα ο Βιολίδης είχε διευκολύνει την ΠΑΕ. Τα έχει πάρει πίσω και οφείλει στην ΠΑΕ, περίπου 235.000 ευρώ".

Σε ερώτηση αν δημιουργείται ηθικό θέμα με τα χρήματα που δόθηκαν για διευκολύνσεις, ο Θ. Ζαγοράκης, απάντησε: "Το ότι δάνεισε για ένα προσωπικό πρόβλημα σε κάποιον ΥΠΑΛΛΗΛΟ της με εγγυητή εμένα και τα γύρισε σε ένα μήνα, δε νομίζω ότι είναι τόσο μείζον θέμα. Αν θέλετε ναι, λάθος μου. Γιατί δεν τον καλείτε να πει και αυτός κάποια πράγματα. Ούτε υποστηρικτής θα γίνω του κ. Βιολίδη ούτε τίποτα. Κάποιοι απόε σάς μιλάτε μαζί του. Και ίσως ήταν τελικά λάθος σε μία δύσκολη στιγμή να δανειστεί λεφτά".

Για το έγγραφο της UEFA και τι θα κάνει για την αδειοδότηση ο ΠΑΟΚ, υπογράμμισε: "Από το καλοκαίρι φωνάζουμε ότι αλλάζουν τα δεδομένα. Πρέπει να κάνουμε μία ανταγωνιστική ομάδα, να κάνει πρωταθλητισμό, αλλά με μικρότερο κόστος. Υπάρχει η δυνατότητα. Η ομάδα απεκτησε ένα στοιχείο που δεν το είχε πριν. Το μέταλλο. Μπαίνουν παιδιά μέσα και μπολιάζονται άμεσα. Όταν λέγαμε πριν ότι δίνουμε βάρος στις ακαδημίες, το εννοούσαμε. Δεν κάναμε οικονομική εξυγίανση. Κοιτάξαμε να δημιουργήσουμε ενα ισχυρό αγωνιστικό τμήμα.
Για την αδειοδότηση, είπαμε τι συμβαίνει με το οικονομικό. Για την UEFA, για τα ληξιπρόθεσμα, εμείς διοικούμε και έχουμε το άγχος για να έχει συνέχεια η ομάδα. Αν χρειαστεί να πουλήσουμε θα γίνει. Στο ποσό που θέλει ΠΑΟΚ όμως".

Στην ίδια ερώτηση έδωσε συμπληρωματική άποψη και ο κ. Μαυροφρύδης: "Τον Ιούνιο είχε παρθεί μία απόφαση τα στοιχεία που δίνουμε στην UEFA να είναι συντηρητικά. Εμείς αυτό που δώσαμε ήταν κάποιες ληξιπρόθεσμες οφειλές. Αυτές οι οφειλές δεν έχουν σχέση με τις ζημίες. Αυτές είναι κληρονομιές του παρελθόντος. Αυτή η διοίκηση είχε αναλάβει μία καθαρή αρνητική θέση, αρκετά σημαντική, πέρα απο τις παγωμένες οφειλές προς το Δημόσιο. Αυτά σε σχέση με τα έσοδα της ΠΑΕ, που ήταν 8.000.000, ήταν ένα πολύ σημαντικό ποσό. Ουσιαστικά τα έσοδα της πρώτης χρονιάς, πήγαν για οφειλές των προηγούμενων ετών. Αυτά τα 9.000.000 που πληρώθηκαν στην πρώτη χρονιά, μετακινήθηκαν στις επόμενες χρονιές. Σε σχέση με τα έσοδα των 23.000.000, ενώ οι οφειλές πληρώνονταν σε 12 μήνες τώρα πληρώνεται σε 5".

   
Για το οικονομικό κόστος που δημιουργήθηκε εξαιτίας του θέματος Φλωρίδη (η αναφορά έχει να κάνει με το ότι δεν έγιναν μειώσεις σε συμβόλαια παικτών): "Δεν είμαστε σε θέση να το πούμε αυτό. Το καλοκαίρι, επειδή υπήρχε αλλά και υπάρχει και μέχρι τώρα μία καλή σχέση με τον κ. Σαχπατζίδη, πιστέψαμε ότι βρέθηκε επενδυτής για τον ΠΑΟΚ. Αυτό τελικά δεν ίσχυε. Το κόστος του χαμένου χρόνου δεν το ξέρουμε. Υπήρχαν προτάσεις, αλλά ποιος θα πάρει την απόφαση να πουλήσει πρωτοκλασάτο παίκτη, αν και το είχε ανάγκη η ομάδα;"

Για το ποιο είναι το ύψος των οφειλών προς τους ποδοσφαιριστές και πως μπορεί να διασφαλιστεί αυτό χωρίς να επηρεάσει την ομάδα και να μπορεί να συμμετέχει κανονικά και στις τρεις διοργανώσεις, τόνισε: "Το καλοκαίρι οι ποδοσφαιριστές ενημερώθηκαν και από εμένα και από το Ζήση και από τον Παντελή  ότι αυτή η χρονιά θα είναι δύσκολη και πρέπει να κάνουν υπομονή. Μη ξεχνάτε ότι το τελευταίο πεντάμηνο η ομάδα παίρνει δόσεις. Εγώ επειδή την ξέρω αυτήν τη δουλειά, σίγουρα δεν είναι ότι καλύτερο να οφείλει η ΠΑΕ 4-5 μήνες λεφτά στους παίκτες. Επειδή βρεθήκαμε σε αυτήν την κατάσταση, γι' αυτό ζητήσαμε τη βοήθεια τους. Πλέον, επιβάλλεται να γίνουν κινήσεις, αλλά αυτό δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να πανικοβάλλει τον κόσμο και να περνάει και σε εμάς. Υπάρχει πλάνο και στρατηγική πάνω σε αυτό. Υπάρχει ένα συγκεκριμένο μπάτζετ και έχουν την εμπιστοσύνη της διοίκησης να φέρουν εις πέρας αυτό το κομμάτι".

Ο κ. Μαυροφρύδης συμπλήρωσε: "Έχουμε σημαντική μείωση στα έσοδα των εισιτηρίων, αλλά μέχρι στιγμής δε μας έχει επηρεάσει αυτό. πάνω από 3,5 εκ. ευρώ έχουμε λιγότερα έξοδα".

Για το θέμα των χρεών προς το Δημόσιο που καίει τον ΠΑΟΚ: "Εχουμε δει τους πάντες από όλες τις κυβερνήσεις. Πιστεύω ότι και στην κατάσταση που βρίσκεται η χώρα, αυτή η στιγμή είναι κατάλληλη. Γιατί ζητάμε εδώ και καιρό ζητάμε να ξεκινήσουμε να πληρώνουμε. Δεν αντέχεται άλλο η κατάσταση. Πέντε χρόνια πέρασαν και πρώτος στόχος ήταν η ρύθμιση των χρεών. Ελεος. Δεν κρατιέται άλλο αυτό το πράγμα. Θέλουμε να πληρώσουμε αυτό που πρέπει να πληρώσουμε, με βάση τη ρύθμιση Ορφανού".

Για την ακριβή πρόταση του ΠΑΟΚ προς το Δημόσιο: "Πρέπει να λέμε και με λεπτομέρειες και το τι ζητάμε... Δε νομίζω ότι είναι σωστό για εμάς. Πάμε με βάση το νόμο Ορφανού, να ξεκινήσουμε να πληρώνουμε από σήμερα. Πέντε χρόνια έχουμε γίνει τακτικοί επισκέπτες για τα χρέη".

Για το νέο Δ.Σ. της ΠΑΕ, τις αρμοδιότητες του κάθε μέλους, αλλά και την παραίτηση Βελή είπε: "Με τον κ.Βελή δημιουργήθηκε ένα θέμα που ενόχλησε το Δ.Σ. Μου έστειλε μία επιστολή ότι παραιτείται για προσωπικούς λόγους. Θα αντικατασταθεί. Στο ΔΣ μπήκαν άτομα με όρεξη για δουλειά όπως και τα προηγούμενα παιδιά, τα οποία ευχαρίστησα για το έργο τους στον ΠΑΟΚ. Εχουν καταλάβει όλοι ποιος είναι ο στόχος μας. Βρύζας και Κωνσταντινίδης είναι στο αγωνιστικό, ότι έχει να κάνει με φιλάθλους είναι ο κ. Μηλιωρίδης και όλα τα άλλα κινούνται σε ένα πλάνο, χωρίς να πω συγκεκριμένους ρόλους για τους υπόλοιπους".

Σε ερώτηση αν οι  παίκτες που έχουν φύγει υπάρχει κίνδυνος προσφυγής αλλά και για το χρέος στον Α.Σ., ο Θ. Ζαγοράκης ανέφερε: Ο κίνδυνος που λέτε είναι σχετικός. Προσπαθούμε να είμαστε τυπικοί στους διακανονσιμούς".

Για οφειλές στον Α.Σ. ΠΑΟΚ ο Μαυροφρύδης τόνισε: "Δεν υπάρχουν. Αντίθετα ο Α.Σ. χρωστά τιμολόγια στην ΠΑΕ".

Στην συνέχεια ο Ζαγοράκης τόνισε: "Θα σας δώσω αναλυτικά τον λογιαριασμό με τα έσοδα και έξοδα. Σε κάθε 3-4 μήνες θα μιλάμε, είναι απόφαση που έχει πάρει η ΠΑΕ. Μπορεί να μην το κάνω εγώ αυτό, αλλά θα το κάνουν αυτοί που γνωρίζουν την κατάσταση".

Για τα πρόστιμα που είχε η ΠΑΕ: ο κ. Μαυροφρύδης, δήλωσε: "Είναι 950.000 ευρώ για τα δύο τελευταία χρόνια".

Για όσα ακούγονται για ποδοσφαιριστές που ενδέχεται να φύγουν: "Έχουνε στα χέρια τους συγκεκριμένο μπάτζετ ο κ. Βρύζας και ο κ. Κωνσταντινίδης, το είπα και πριν. Θα σας μιλήσουν αυτοί οι δύο άνθρωποι για το θέμα του ποδοσφαιρικού τμήματος", υπογράμμισε ο Θ. Ζαγοράκης.

Για την μπουτίκ που παραχωρήθηκε στην Puma, απάντησε ο κ. Μαυροφρύδης, ο οποίος είπε: "Προσωπικά πιστεύω πως ο ΠΑΟΚ δεν είχε την οργάνωση", για να συμπληρώσει ο Θόδωρος Ζαγοράκης. "Δεν είχαμε την κατάλληλη οργάνωση. Να ασχοληθούμε και με τι κάνει η Puma".


Ο Μαυροφρύδης συμπλήρωσε στη συνεχεία: "Το βασικό εγχείρημα θα ξεκινήσει από τον Μάιο και μετά".

Για το λόγο που υπάρχει καθυστέρηση στις πληρωμές: "Σας είπα πληρώνουμε τα παλαιότερα και μοιραία βρίσκονται πίσω και οι παίκτες. Είναι μειωμένα φέτος τα έσοδα. Προσπαθούμε να βρούμε πίσω στη φανέλα χορηγό. Δεν βρίσκεται κανείς. Η μείωση των εισιτηρίων είναι σε μεγάλο βαθμό".

Για το λόγο που δεν πουλήθηκε ο Βιτόλο και έφυγε ελεύθερος και για τον τρόπο που θα φτιάξει την ομάδα της επόμενης μέρας:
"Εχετε ακούσει κάποιον από εμάς να μιλάει για μείωση των συμβολαίων; Και εγώ όταν ήμουν ποδοσφαιριστής και ξέρω ότι θα έρθει επενδυτής, αλλάζουν τα δεδομένα. Έγιναν κάποιες συζητήσεις. Εγώ σας λέω υπεύθυνα ότι δε μίλησα ποτέ στον Ιβιτς για μείωση συμβολαίου. Με άλλους μιλήσαμε. Δεν αντέχει ο ΠΑΟΚ να έχει τεράστια συμβόλαια. Αυτή είναι η πραγματικότητα.
Η δουλειά του παίκτη είναι μέσα στο γήπεδο. Αν έχει κάτι άλλο και τέτοιους προβληματισμούς και δε θα τα βάλω με ποδοσφαιριστές, να έρθουν να δουν τα οικονομικά δεδομένα, γιατί θέλω να είμαι ξεκάθαρος πρώτα με την ομάδα και μετά με όλους τους άλλους. Βλέπω ένα κλίμα να υπάρχουν τριβές. Πριν τέσσερα χρόνια είχαμε άλλο σκοπό όλοι μαζί. Πού είναι αυτή η καύλα που είχαμε όλοι μαζί. Πορίσματα, που πήγαν τι έκαναν... Τι δηλητήριο πέφτει ρε πούστη είναι δυνατόν; Εμείς δε θέλουμε να πάρουμε λεφτά; Δε βρήκαμε να πάρουμε. Για τον Βιτόλο θα σας πουν πως έχει το έργο την Πέμπτη. Εδώ με το ζόρι δεν κάθεται κανείς".



Για όσα γίνονται τελευταία με τον Μπόλονι και έχουν συζητηθεί με τον προπονητή και τι γίνεται με τον Κοντρέρας:
"Το ξαναλέω για τελευταία φορά. Αν κρίνουν αυτοί που είναι υπεύθυνοι για το αγωνιστικό ότι θέλουν να κρίνουν τον Κοντρέρας, έχει καλώς, αλλά υπάρχει συγκεκριμένο μπάτζετ. Για τον Μπόλονι, ανακόλουθοι δεν είμαστε. Στην πρώτη συνάντηση που κάναμε το καλοκαίρι και τα συζητήσαμε ξανά πριν δέκα μέρες. Του παρουσιάσαμε ένα πλάνο πριν υπογράψει και συμφώνησε, ήταν ότι κάποιοι παίκτες που είναι στην ομάδα, μπορεί να μην ήταν. Πριν από δέκα μέρες, κάναμε το πλάνο για τη νέα χρονιά. Γιατί άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να φύγει; Χθες υπέγραψε συμβόλαιο για το καινούριο του σπίτι. Θα ανάψουμε και κερί για αυτό. Υπάρχει συνεργασία. Σε συμφωνία μαζί του κάνουμε κινήσεις και συνεχίζουμε μαζί. Γνωρίζει τα πάντα. Είναι κάθε μέρα μαζί με τον Ζήση και τον Παντελή και συζητάνε".



Για το αν υπάρχει εκνευρισμός από την πλευρά του, για τα όσα συμβαίνουν: "Οχι δεν είμαι. Ο κόσμος έχει απαιτήσεις και δικαιούται να ξέρει. Είμαι εκνευρισμένος για τα γύρω γύρω. Πού ήταν αυτά πριν τέσσερα χρόνια. Όταν βλέπεις κάποιον συνέχεια πέντε χρόνια, κουράζει η φάτσα του. Δεν είπα ποτέ ότι θα κάτσω στην καρέκλα. Πρώτος να βοηθήσω όποιον θέλει την ομάδα".

Για το πώς δεν μπορεί να βρει χορηγία στην πίσω πλευρά της φανέλας παρά την καλή πορεία της ομάδας στην Ευρώπη: Από τη στιγμή που δε βρήκαμε διαφήμιση, εγώ έχω την ευθύνη. Πρέπει να βρούμε άλλη λύση, έχουμε σκέψεις και θα το μάθετε άμεσα. Για την αδειοδότηση από την UEFA, πρέπει να γίνουν κινήσεις ουσίας για να καταλάβει η UEFA ότι έχουμε κάνει προσπάθεια να μειωθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές"

Για το αν θεωρεί πώς οι οργανωμένοι οπαδοί έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους προς τη διοίκηση και πως το εξηγεί αυτό: "Ίσως να έγιναν κάποια πράγματα που ενόχλησαν κάποιους από τους οργανωμένους. Εγώ αν ήθελα να βάλω τον εαυτό μου πάνω από την ομάδα, μπορεί να μην γινόταν. Εγώ πρώτος έλεγα ότι δε θα δισπάσω τον κόσμο".

Για το θέμα της χορηγίας και του πιστοποιητικού από την UEFA: "Από τη στιγμή που δε βρήκαμε χορηγία στην πίσω πλευρά της φανέλας φταίμε εμείς. Πρέπει και επιβάλλεται να γίνουν κινήσεις ουσίας, για να καταλάβει και η UEFA ότι υπάρχει πλάνο να πληρωθούν τα ληξιπρόθεσμα. Και υπάρχει αυτό απο εμάς και όλοι θα πέσουμε πάνω σε αυτό. Τα δύο τελευταία χρόνια είμαστε η ομάδα που φέρνει τους περισσότερους βαθμούς στην Ελλάδα".


Για την καταγγελία του Μπουμπνόφ για τον αγώνα ΠΑΟΚ-Ρουμπίν, απάντησε: "Με στεναχωρεί πως είναι και πρώην παίκτης. Σε εμάς δεν θα τα κάνει αυτά. Εάν έβλεπε την ευκαιρία του Γεωργιάδη και του Φωτάκη θα καταλάβαινε".

Για τη μείωση του μπάτζετ και πόσο θα είναι αυτή, είπε: "Θα σας το πούμε την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου. Όταν δείτε από που πήραμε λεφτά και που τα δώσαμε, θα δείτε ότι υπάρχει επιτακτική ανάγκη. Αλλά υπάρχει και πλάνο και στρατηγική. Φανταστείτε να ερχόταν το χαρτί απο την UEFA μόνο στον ΠΑΟΚ τι θα γινόταν! Το έγγραφο ζητάει να μειωθούν ή να εξαφανιστούν οι οφειλές προς πρώην ποδοσφαιριστές. Ή να έχουμε ένα πλάνο που να μπορούμε να ανταποκριθούμε σε ένα χρονικό διάστημα".

Για το αν υπάρχει πλάνο για τη συνέχεια αλλά και τη δική του όρεξη να συνεχίσει στην ΠΑΕ, δήλωσε: "Αυτό που αναφέρουμε τώρα είναι το νέο πλάνο. Οταν λέγαμε ότι επενδύουμε στις Ακαδημίες, ώστε με μικρότερο κόστος να δημιουργήσουμε ομάδα. Η ομάδα έχει μέταλλο, αλλά όσο και να θέλουμε είναι ένας κύκλος που κλείνει. Είμαστε υπεύθυνοι να φτιαξουμε μια νέα, το ίδιο ανταγωνιστική ομάδα με μικρότερο κόστος".

Για το θέμα του Σαλπιγγίδη και τις αντιδράσεις που υπήρξαν και υπάρχουν: "Τι να κάνουμε δηλαδή; Πήραμε την απόφαση να γυρίσει πίσω γνωρίζοντας ότι θα υπάρχουν αντιδράσεις. Τι είναι; Παιδάκι 15 χρονών να τον έχουμε αγκαλιά; Ακούω ότι δε στήριξε η διοίκηση τον Σαλπιγγιδη. Τι να κάνουμε δηλαδή; Ότι μπορούσαμε να κάνουμε το κάναμε. Όλη μέρα είναι μαζί του στις προπονήσεις ο Ζήσης με τον Παντελή και μπορούν να μιλήσουν περισσότερο για το θέμα".

Για το προπονητικό της Νέας Μεσήμβριας: "Ηταν όραμα μας απο την πρώτη στιγμή. Μετά από πίεση του κ. Μαυροφρύδη και τα λεφτά που δαπανούσαμε για την επινοικίαση αθλητικού κέντρου, πιεστήκαμε και μαζί με τον κ. Μιχαηλίδη, πέσαμε όλοι μαζί στο κομμάτι του αθλητικού κέντρου. Υπάρχουν ακόμα κάποιες ελλείψεις και κάποια στιγμή, μπορεί να τελειοποιηθεί. Πέρσι το Πάσχα μας είχαν υποσχεθεί από το δήμο, ότι ο δρόμος θα έχει ασφαλτοστρωθεί. Αν δε μπορούν να καταλάβουν κάποιοι άνθρωποι ότι είναι καλό για τον τόπο δε μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο εμείς".

Για όσους αποχώρησαν από το Δ.Σ. ανέφερε: "Μετά από 4 χρόνια θεωρώ ότι υπήρχε μία κόπωση και κατά κάποιο τρόπο ήταν ανάγκη να αλλάξουν πρόσωπα, να μπουν καινούργιες ιδέες. Θα ήμουν αχάριστος αν έλεγα ότι αυτά τα παιδιά δε βοηθήσαν στο έπακρο. Άφησαν δουλειές και σπίτια για να βρίσκονται στον ΠΑΟΚ".

Για τις μετακινήσεις των οπαδών: "Επειδή ακούγεται το τι έκανε ο Ολυμπιακός στην Τρίπολη και τι έγινε με εμάς στα Γιάννινα, οι κύριοι της Αστυνομίας είναι ότι άλλος είναι διοικητής στην Τρίπολη και άλλος στα Γιάννενα. Θα πρέπει να υπάρχει ισονομία σε όλους. Ή να μας πουν τι θέλουν, να δούμε και εμεις τι θα κάνουμε. Υπάρχει και το περιστάτικο με τον Πανιώνιο που πιστεύω ότι ήμασταν στοχοποιημένοι. Πρέπει να υπάρχει ισονομία σε ολα τα επιπεδα".

Για την αποχώρηση των Βελή, Ποζατζίδη, από το ΔΣ: "Εχουμε προσδιορίσει την αντικατάσταση του Βελή. Όσον αφορά τον Ποζατζίδη είναι καθαρά θέμα του Ερασιτέχνη".

Για την εκπροσώπηση της ΠΑΕ σε ΕΠΟ και Superleague, είπε: "Εκπροσωπειται ο ΠΑΟΚ. Όταν υπάρχει κάποιο σοβαρό θέμα, ψηφοφορίας ή κάποιο που απασχολεί άμεσα την ΠΑΕ, θα κατέβω ή εγώ ή ο κ. Βρύζας. Για την ΕΠΟ ήμουν μέλος και κατέβαινα, τώρα ειναι άλλοι τρεις από την ΕΠΟ".

Για αυτούς που αντιδρούν προς το πρόσωπο του: "Ισως και να έχουν δίκιο! Και αυτοί αγαπούν την ομάδα. Ίσως να βλέπουν κάποια λάθη και αντιδρούν με αυτόν τον τρόπο. Ίσως να έχω εγώ δίκιο. Αυτό είναι κάτιπου θα φανεί"...

Για την πρώτη του σκέψη σαν οπαδός σχετικά με το πόρισμα: "Να το μάθει ο κόσμος. Έχουμε μία τάση να βγάζουμε τα μάτια μας μόνοι μας, αλλά η διαφάνεια υπάρχει και θα υπάρχει. Αυτά τα συμπεράσματα που  υπάρχουν είναι για να μας κάνει καλύτερους. Γιατί είναι λάθη που δεν πρέπει να ξαναγίνουν".

Για το θέμα του νέου γηπέδου είπε: "Είναι η καλύτερη λύση. Συζητάμε και για το γήπεδο και ίσως τώρα είναι η χρυσή ευκαιρία, να ξεκινήσει και ουσιαστικά. Δώσαμε γύρω στα 2,5 εκατομμύρια μέχρι σήμερα. Όσο γερνάει το γήπεδο θα έχει και περισσότερες οικονομικές απαιτήσεις".

Για την εμπιστοσύνη στη διαιτησία: "Αν εξαιρέσουμε τον τελευταίο μήνα ναι, έχω. Όταν μέσα σε μία νύχτα, εμείς ήμασταν στο Λονδίνο και βλέπουμε μία διαιτησία που παίζει τον Ολυμπιακό, βγαίνουμε από τα ρούχα μας. Τρομοκρατούνται, είναι φυσιολογικό. Η αγανάκτηση στα Γιάννενα υπήρχε από πριν, αλλά περιμέναμε το παιχνίδι. Για τον Ολυμπιακό εκείνο το παιχνίδι που έτυχε να παρακολουθήσω ήταν εξωφρενικό".

Για το πως εγγυάται ο ίδιος ότι θα γίνει η εξυγίανση από εδώ και πέρα: "Επιβάλλεται να γίνει η εξυγίανση. Το λέει και η λέξη από μόνη της. Δε μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά. Γιατί θα μείνει η ομάδα εκτός Ευρώπης, θα υπάρξουν προσφυγές. Και αυτό που μας δίνει αισιοδοξία, είναι η είσοδος νέων παιδιών στην ομάδα".
Για τον αγωνιστικό στόχο του Δικεφάλου: "Ο στόχος είναι ξεκάθαρος. Ανταγωνιστική ομάδα που θα κάνει πρωταθλητισμό και να πηγαίνει όσο το δυνατόν υψηλότερα στην Ευρώπη".

Για το αν υπήρχαν  μέτριες μεταγραφικές επιλογές τα τελευταία χρόνια: "Σπαταλήθηκαν κάποια χρήματα. Είναι απαγορευτικό αυτό το λάθος να συνεχίσει να γίνεται. Αλλιώς είναι να δαπανείς 1.000.000 και αλλιώς 300.000".

Για το αν χαρίστηκαν τα λεφτά των πριμ: "Δεν είναι ότι χαρίσαμε. Δεν έχουν όλοι οι παίκτες πριμ. Μακάρι να πηγαίνουν κάθε χρόνο και ψηλότερα την ομάδα και εμείς θα έχουμε τον τρόπο να διαχειριστούμε τα οικονομικά πάνω σε αυτό. Είναι ξεχωριστό το συμβόλαιο και ξεχωριστός ο εσωτερικός κανονισμός της ομάδας".

Στη συνέχεια έγινε μια ερώτηση στον κ. Μαυροφρύδη έχει δει σε ελέγχους να προκύπτει στίγμα υπεξαίρεσης για τα τέσσερα τελευταία χρόνια:
Ζαγοράκης: "Δε θα το έγραφε ο ορκωτός; Βλέπουμε το ΣΔΟΕ πιο συχνά και από την οικογένεια μας. Δε θα το έβρισκαν;"

Μαυροφρύδης: "Οσον αφορά τα συμπεράσματα, θα ήταν τυχερές οι εταιρείες αν είχαν τέτοια συμπεράσματα όπως του ΠΑΟΚ. Επικεντρωνόμαστε σε ένα θέμα για τον κ. Βιολίδη, 235.000 σε ένα τζίρο 70.000.000. Που είναι ένα θέμα και το καταλαβαίνω".

Για το αν το κύπελλο αποτελεί στόχο, ο πρόεδρος της ΠΑΕ απάντησε: "Τελειώνει η συνέντευξη και πρέπει όλοι να επικεντρωθούμε σε αυτό το παιχνίδι. Ξέρουμε όλοι τι σημαίνει παιχνίδι Κυπέλλου με ομάδες μικρότερης κατηγορίας".

Για το ακριβές άνοιγμα που υπάρχει απάντησε ο κ. Μαυροφρύδης: "Δεν υπάρχει ακριβής απάντηση γιατί ο καθένας μεταφράζει το άνοιγμα όπως θέλει. Στη διάρκεια της παρούσας συνθήκης δεν άλλαξε η καθαρή θέση της εταιρείας. Αυτά λένε τα επίσημα στοιχεία. Οτι βελτιώθηκε κατά 400.000 ευρώ η θέση".

Για τη σχέση με τους βετεράνους του ΠΑΟΚ, ο Θ. Ζαγοράκης είπε: "Μια χαρά"

Για το πότε διαπιστώθηκε ότι ο Βιολίδης πήρε αυτά τα χρήματα, ο κ. Μαυροφρύδης είπε: "Αυτό έγινε τον Απρίλιο του 2011"

Για τις σχέσεις του με τους βετεράνους ο πρόεδρος της ΠΑΕ δήλωσε: "Μια χαρά..."

Για το αν έχει τη φλόγα ο ίδιος  να οραματιστεί και να θέσει νέους στόχους: "Τόση ώρα αναλύω και μιλάω για το μέλλον. Σημαίνει ότι οραματίζομαι. Θέλουμε μια ανταγωνιστική ομάδα με μικρότερο κόστος. Μόνο ο Θεός ξέρει πόσο θα μείνω. Στόχος μου είναι να τα καταφέρουμε και να προχωρήσουμε"

Για το αν θα επιζητηθούν ευθύνες για την κακοδιαχείριση: "Την ευθύνη την έχω εγώ. Οι ζημίες χρήσης δεν σημαίνει ότι υπάρχει κακοδιαχείριση. Αυτό μπορεί να γίνει για λόγους αγοράς, κακής εκτίμησης".

Για το ποιος χρεώνεται σε κάποιον το φιάσκο Φλωρίδη: "Ο ίδιος θα πρέπει να το χρεωθεί. Ο κ. Σαχπατζίδης έβγαλε μία δήλωση και τελειώνει εκεί το θέμα Φλωρίδη. Για το ότι υπάρχει ανάγκη από κεφάλαια, αυτό συζητάμε. Μέχρι τότε, ήταν ένας μήνας, που είχαν δοθεί και χρήματα, οπότε θεώρησα ότι δεν είναι λάθος να γνωρίσουν και οι παίκτες ποιος θα είναι ο υποψήφιος επενδυτής".

Για την αν ελπίζει η ΠΑΕ ότι θα έρθουν χρήματα με την ΑΜΚ : "Έχουμε κάνει κάποιες επαφές και έχουμε δώσει στον κόσμο να καταλάβει ότι όλοι είναι απαραίτητοι στον ΠΑΟΚ".



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου