Τρίτη 31 Μαΐου 2011

ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ-ΘΡΥΛΟ ΤΟΥ ΠΑΟΚ




Ότι και να γράψουμε εμείς θα είναι λίγο. Ο μοναδικός προπονητής στην Ιστορία του ΠΑΟΚ που έχουν γραφτεί τόσο πολλά γιαυτόν, για τον τρόπο που πέθανε και για την αγάπη του για τον ΠΑΟΚ. Κάποιοι απο εμάς είχαμε την τύχη να τον θυμόμαστε αμυδρά στην δεύτερή του θητεία στον πάγκο του ΠΑΟΚ. Αφήνουμε όμως τα χιλιάδες κείμενα που έχουν γραφτεί για αυτόν, να μιλήσουν μόνα τους.





Πλήρες όνομα: Gyula Lóránt
Γεννήθηκε: 6 Φεβρουαρίου 1923 στο Κιόσενκ
Πέθανε: 31 Μαΐου 1981 στη Θεσσαλονίκη
Εθνικότητα: Ούγγρος
Θέση σαν ποδοσφαιριστής: Στόπερ
Καριέρα προπονητή στον ΠΑΟΚ: 1974-76, 1980-81
Τίτλοι: Πρωτάθλημα με ΠΑΟΚ: 1976





Η συνέντευξη του στον Σταύρο Ρεπανά το 1975
ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΠΑΟΚ-ΜΠΑΡΤΣΑ 1-0 !

Απίστευτες ατάκες του Λόραντ:"Δεν έχω φοβηθεί ποτέ κανέναν, ούτε τον Κρόϊφ φοβάμαι"
"Για να πάρεις πρωτάθλημα στην Ελλάδα υπάρχουν και...
άλλοι παράγοντες που μετράνε, απο Αθήνα"
Ακόμα και 30 χρόνια μετά τον θάνατό του, πόσο μα πόσο διαχρονικός είναι;..

Eπίσης δείτε τί δήλωνε ο Κούδας πρίν την έναρξη του Πρωταθλήματος, "θα τους δείξουμε κάτι που δεν έχουν ξαναδεί"... και πόσο αληθινός βγήκε.
Τέλος, υπάρχουν και δηλώσεις της... νέας μεταγραφής, του τεράστιου Φορτούλα..














ΤΟ ΣΗΚΩΣΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΟΚΑΡΑ, ΔΑΣΚΑΛΕ ΛΟΡΑΝΤ!


Παρακάτω παραθέτουμε απο την πηγή RetroSport το κείμενο για την μνήμη του Λόραντ.
Ζούσε τον κάθε αγώνα με όλη τη δύναμη της ψυχής του. Η καρδιά του χτυπούσε δυνατά σε κάθε φάση. Και κάποια στιγμή δεν άντεξε. Ήταν το 17ο λεπτό του αγώνα ΠΑΟΚ – Ολυμπιακού στη Τούμπα. Ματς για την 32η αγωνιστική του πρωταθλήματος. Κάποια στιγμή ο Γκιούλα Λόραντ κάτι ψέλλισε στους συνεργάτες του. Κανείς δεν κατάλαβε τι είπε. Αμέσως μετά σωριάστηκε στο έδαφος. Η καρδιά είχε νικήσει τοβν προπονητή.
Οκτώ λεπτά αργότερα το ασθενοφόρο μετέφερε τον Ούγγρο τεχνικό του ΠΑΟΚ στο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης. Διαπιστώθηκε απλά το μοιραίο.


Στη Τούμπα το ματς συνεχιζόταν. Οι παίκτες κοιτούσαν προς τον πάγκο, δεν έβλεπαν τον προπονητή τους και καταλάβαιναν ότι κάτι συμβαίνει. Στο ημίχρονο οι υπεύθυνοι της ομάδας τους έκρυψαν την αλήθεια. Τους είπαν απλά ότι ο Λόραντ ένοιωσε αδιαθεσία και πήγε στο νοκομείο.


Εκεί όμως στο γήπεδο παιζόταν και μια άλλη παράλληλη τραγωδία. Η γυναίκα του Ιβ κι η μικρή τους κόρη Μολκί άκουσαν στο ραδιόφωνο ότι ο άνθρωπός τους κατέρρευσε κι έτρεξαν στη Τούμπα για να μάθουν τι συνέβαινε. Ο διερμηνέας του Λόραντ τις οδήγησε στο νοσοκομείο και τους ενημέρωσε για το τι είχε συμβεί.


Ο Λόραντ μπορεί να ήταν παθιασμένος για το ποδόσφαιρο, αλλά το τελευταίο καιρό δεχόταν σκληρή κριτική από μερίδα οπαδών και δημοσιογράφων. Ο άνθρωπος που είχε οδηγήσει τον ΠΑΟΚ στον τίτλο του 1976 είχε ξαναπάει στον Δικέφαλο το 1980 για να επαναλάβει το θαύμα. Δεν τα κατάφερε…






Ήταν τυχερός και άτυχος. Έζησε τη ζωή του στα όρια. Κάποιες φορές και πέρα από αυτά. Όπως το 1949 όταν αποφάσισε να το σκάσει στη Δύση μη αντέχοντας την ανέχεια του κομμουνιστικού καθεστώτος. Ήθελε να ακολουθήσει το παράδειγμα του φίλου του Λάζλο Κουμπάλα που κατέφυγε στη Δύση. Μόνο που η δική του προσπάθεια απέτυχε. Ήταν Ιανουάριος του 1949 όταν τον έπιασε η Ουγγρική αστυνομία και τον έστειλε σε στρατόπεδο συγκεντρώσεως.


Χρειάστηκε η μεσολάβηση του προπονητή της εθνικής Ουγγαρίας Γκούσταβ Ζέμπετς ο οποίος εγγυήθηκε προσωπικά στον Γιάνος Κάνταρ, υπουργό Εσωτερικών τότε και πρωθυπουργό αργότερα, ότι ο Λόραντ δεν επρόκειτο να το σκάσει στο πρώτο ταξίδι στο εξωτερικό.
Με την εθνική Ουγγαρίας κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς του 1952 και έπαιξε στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1954.


Όταν ολοκλήρωσε την ποδοσφαιρική του καριέρα, εργάστηκε για λίγο ως προπονητής κι έφυγε για την Γερμανία, όπου πίστευε ότι θα μπορούσε να λύσει και το οικονομικό του πρόβλημα. Δεν είναι τυχαίο ότι έξω από την Ουγγαρία εργάστηκε μόνο στη Γερμανία και την Ελλάδα, στον ΠΑΟΚ.






H ομάδα της περιόδου 1975-1976, που κέρδισε το πρώτο πρωτάθλημα του Π.Α.Ο.Κ. με τον Λόραντ στον πάγκο. Διακρίνονται από αριστερά όρθιοι: Μιχάλης Μπέλλης (βοηθός προπονητή), Παντελίδης, Μουρατίδης, Παναγιωτίδης, Καπουσούζης, Φουντουκίδης, Πέλλιος, Γκουερίνο, Ορφανός, Μηλίνης, Γκιούλα Λόραντ (προπονητής). Καθήμενοι: Βασιακώστας (φυσικοθεραπευτής), Ιωσηφίδης, Τερζανίδης, Κερμανίδης, Φουρτούλα, Σαράφης, Γούναρης, Αποστολίδης, Κούδας, Αγριογιάννης (μασέρ)

Πριν το μοιραίο έμφραγμα στις 31 Μαΐου 1981 στη Τούμπα η ιατροδικαστική έκθεση έδειξε ότι ο Λόραντ είχε υποστεί άλλα δύο εμφράγματα. Το πρώτο έξι μήνες νωρίτερα και το δεύτερο μία εβδομάδα πριν το μοιραίο!
Όσο για το ματς που έγινε αιτία να χάσει τη ζωή του ο Λόραντ, αυτό με τον Ολυμπιακό ήταν όντως αμφίρροπο. Στο 30ο λεπτό ο Κωστίκος έχασε πέναλτι (το έπιασε ο Σαργκάνης), αλλά στο 67ο λεπτό ο Βασιλάκος έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα, διατηρώντας μια παράδοση δέκα χρόνων με νικηφόρα παιχνίδια του ΠΑΟΚ κόντρα στον Ολυμπιακό Ο Κάζιμιρ Γκόρσκι ήταν προπονητής του Ολυμπιακού. Προερχόταν κι αυτός από ανατολική χώρα (Πολωνία) κι ήξερε τους περιορισμούς, αλλά και τα προβλήματα του Λόραντ. Ήξερε και τον ίδιο κι οι δηλώσεις του ήταν βαθιά ανθρώπινες: «Τον είχα συναντήσει και ως παίκτη και ως προπονητή, είναι τραγικό αυτό που έγινε…»





AΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΟΚΤΣΗΣ
Το βράδυ της Κυριακής άφηνε την τελευταία του πνοή και ο Χρηστάκης, ο λαϊκός τραγουδιστής που βρισκόταν στο πατρικό του στη Καβάλα προσπαθώντας να συνέλθει από το εγκεφαλικό. Ο Χρηστάκης (Χρήστος Σύρπος) ήταν φίλος του Λόραντ.. Τον είχε γνωρίσει στη Θεσσαλονίκη στη πρώτη του θητεία και τον είχε επισκεφτεί στη Φρανκφούρτη όταν ήταν προπονητής στην Αιντραχτ την οποία είχε πάρει τελευταία και την είχε οδηγήσει ψηλά στην «μπουντεσλίγκα». Ο Χρηστάκης βρισκόταν στην ανάρρωση από το εγκεφαλικό που του είχε αφήσει αναπηρία στην αριστερή πλευρά. Ο Λόραντ τον φιλοξένησε στο σπίτι του και του προσέφερε κάθε βοήθεια. Όταν ο τραγουδιστής άκουσε για τον χαμό του φίλου του έπαθε το τρίτο εγκεφαλικό που ήταν και το μοιραίο!


Ένας οπαδοός του ΠΑΟΚ, ο 26χρονος Μιχάλης Μπορέτος, έπεσε στον φωταγωγό της πολυκατοικίας που διέμενε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, μόλις έμαθε τον θάνατο του Λόραντ.. Ο Μπορέτος αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα και ήταν φίλος με αρκετούς παίκτες του ΠΑΟΚ, όπως ο Γιώργος Κούδας, ο Αγγελος Αναστασιάδης κ.ά
  







Δάκρυσε σε ραδιοφωνική Συνέντευξη η γυναίκα του Λόραντ, στον Metropolis FM.

"Eκπλήρωσε το όνειρό του"





Ένα καταπληκτικό Αφιέρωμα στον Λόραντ έχει γραφτεί στο PAOK24, πέρσυ τέτοιο καιρό, που αναδημοσιεύεται και φέτος. Κείμενα-μνήμης σαν και αυτά δεν αξίζουν να προσθέτεις ή να αφαιρείς κάτι εσύ. Έτσι, παραθέτουμε τα LINKS απο το αφιέρωμα, ώστε όσοι θέλετε να τα διαβάσετε απο την πηγή του.

Γκιούλα Λόραντ, ο θρύλος. PART I

Γκιούλα Λόραντ, ο θρύλος. PART II

Γκιούλα Λόραντ, ο θρύλος, PART ΙΙΙ



Κείμενο της SPORTDAY για την μνήμη του Γκιούλα Λόραντ

Ο θάνατος του Γκιούλα Λόραντ στον πάγκο του ΠΑΟΚ



fcpaok.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου